Print this page

 Provozovatelé billboardy u silnic odstraňovat nebudou Foto: FB J. Jerson

Provozovatelé venkovní reklamy neodstraní billboardy podél dálnic a silnic první třídy.

 

 

Stáhnou z nich ale reklamy a nahradí je nekomerčním motivem. Podle právního výkladu Svazu provozovatelů venkovní reklamy se tak vyhnou povinnosti billboardy bourat. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl prezident svazu Marek Pavlas. Celkem má podle novely zákona k 1. září od silnic zmizet na 3000 z celkem 25.000 poutačů v ČR.

S odstraňováním reklamních sdělení a jejich nahrazením státní vlajkou ČR začali provozovatelé už v minulých dnech. "Tím jsme jednostranně dle právního výkladu, který máme k dispozici, změnili charakter ploch, které již nadále nejsou reklamním zařízením, tak jak je definuje zákon," uvedl svaz, který sdružuje asi 60 procent majitelů venkovních reklamních ploch.

Odstranění reklamních poutačů nařizuje novela zákona z roku 2012. V pátek skončí přechodné pětileté období na odstranění billboardů.

Expert na správní právo František Korbel novinářům řekl, že výklad zákona je nejednoznačný a navozuje otázky, zda není protiústavní. Zákaz billboardů podle něj zasahuje do práva na držení majetku. Vyvlastnění přitom může být provedeno jen ve veřejném zájmu a s náhradou.

Nabízí se podle něho rovněž otázka, zda odstranění billboardů u silnic nenahrává konkurenci, která má poutače postavené v obcích, kde povinnost na jejich odstranění platit nebude. V neposlední řadě se pak Česko vystavuje riziku arbitráží se zahraničními vlastníky, kteří se jejich prostřednictvím mohou domáhat náhrady škody, uvedl právník.

Kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy se už obrátila na Ústavní soud skupina 17 senátorů. Navrhla zrušit část novely zákona o pozemních komunikacích.

Ne všichni ale sdílejí postoj svazu. Například JCDecaux své klienty dopředu upozornila na odstraňování poutačů a smlouvy s inzerenty ukončila k 31. srpnu, řekl ČTK generální ředitel jednoho z největších provozovatelů venkovní reklamy, společnosti JCDecaux Pavel Slabý. Jde o necelou stovku billboardů.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.