Print this page

Ďalší film Zuzany Piussi dostal stopku. Tentokrát dočasne v ČT Foto: D1 Film

 

 

 

Pred piatimi rokmi niektoré slovenské kiná odmietli odvysielať film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Tentokrát má problém s odvysielaním filmu Zuzany Piussi vedenie ČT. Dokumentárny film „Selský rozum" o predsedovi českého hnutia ANO Andrejovi Babišovi uvidia diváci na obrazovkách Českej televízie až po októbrových voľbách do parlamentu.

 

Dokument slovenskej režisérky Zuzany Piussi a Víta Janečka vznikal tri roky. Tvorcovia tri roky zbierali materiál na českom vidieku, kde zisťovali, čo trápi poľnohospodárov a podnikateľov v tejto oblasti, ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej a prečo v posledných rokoch ubudlo chovov zveri, aké to má dôsledky na produkciu potravín, a akú rolu v tom zohráva Andrej Babiš a jeho podnikanie a politické aktivity.
Film tiež využíva informácie viacerých novinárov. Jedným z hlavných protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvetil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania a potom sa ich cesty zásadne rozišli.

Film sa už v ČR v distribúcii nielen pre kiná, ale aj mestá, školy. Viaceré projekcie boli stopnuté. Napríklad stopli jeho premietanie v Přerove, kde mesto vedú nominanti ANO, ale aj na niektorých školách či v iných mestách.

Prečo až po voľbách?

ČT je koproducentom filmu, no diváci ČT ho tak skoro neuvidia. Jeho nasadenie do vysielania pred voľbami vedenie stoplo.

Podľa šéfa ČT neprináša žiadne nové poznatky, takže nie je žiadny zásadný záujem na televíznom vysielaní filmu pred voľbami, povedal na dnešnom zasadnutí Rady ČT generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák. Vysielať sa bude asi až v novembri.

 Foto: D1film

Kvôli filmu sa ČT dostala do sporu so Stranou zelených, ktorá chcela ukázať film v predvolebnej kampani.

Diskusiu ohľadom filmu dnes otvoril člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka, ktorého zaujímalo, prečo televízia reláciu neplánuje vysielať. "Film je možné vidieť na internete. ČT je z viacerých médií ostrakizovaná za to, že pracuje na politickú zákazku, čo si ja nemyslím," povedal Šarapatka.

Podľa Dvořáka nebolo možné vysielať film v dostatočnom predstihu pred októbrovými voľbami. Film museli totiž dať prepracovať, objavili sa v ňom nedostatky v citáciách, posudzovalo sa aj to, či všetky strany v dokumente dostali dostatočný priestor, povedal riaditeľ ČT.

Sledujte dianie v českých médiách aj na facebooku.