Print this page

Hlavní cenu Zlaté Prahy získal film Červená o zpěvačce, která se stala mezinárodní hvězdou Foto: Aerofilm

 

Hlavní cenu Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha dnes získal český snímek Červená o operní zpěvačce Soně Červené, která se stala mezinárodní hvězdou. Titulní hrdinka filmu si ocenění večer na Nové scéně Národního divadla osobně převzala spolu s režisérkou Olgou Sommerovou a s dalšími tvůrci filmu. Předáváním cen vyvrcholil 54. ročník festivalu.

Hlavní vítěz festivalu podle poroty ukazuje příběh ženy, která se z kabaretní pěvkyně stala operní hvězdou světové velikosti. "Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla," uvedla porota.

Cenu Český křišťál v kategorii dokument o hudbě, tanci a divadle dostal snímek Mladí muži z produkce BBC. Je to film o první světové válce, který je vyprávěn výhradně hudbou a tancem a natáčen v reálných lokacích.

Stejnou cenu v kategorii dokument získal německý snímek Umlčeni - skladatelé v revolučním Rusku. Film ukazuje, jak ruská revoluce mnohé hudební skladatele nejprve propagandisticky využila a poté zlikvidovala. Dokument obsahuje hudební ukázky málo známých děl sovětských autorů, mimo jiné skladbu Alexandra Mosolova, v níž zhudebnil novinové inzeráty.

Zvláštní cenu poroty za originalitu snímku si odnesl Příběh Florence Foster Jenkinsové německého režiséra Ralfa Plegera. Zvláštní ocenění za mimořádný umělecký počin udělila porota švédskému filmu Ingmar Bergman očima choreografa.

Cenu České televize získal švédský taneční snímek Sekyra. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 si odnesl norský dokument Nečekané. Kaleidoskop. Cenu za celoživotní dílo udělovanou festivalem převzala operní pěvkyně Gabriela Beňačková. Cenu Evropské vysílací unie a Mezinárodního hudebního a mediálního centra za celoživotní dílo dostal britský režisér Brian Large.

Mezinárodní festival Zlatá Praha, který pořádá Česká televize, se konal poprvé v roce 1964. Patří k nejstarším televizním přehlídkám na světě.