Print this page

Kriminalisti ukončili vyšetrovanie tragického pádu Jana Třísku Foto z filmu Hranaři

  Polícia odložila vyšetrovanie úmrtia herca Jana Třísku.

 Pri preverovaní tragického septembrového pádu z Karlovho mosta do Vltavy nezistila trestný čin a vecou sa nebude ďalej zaoberať.

ČTK to dnes povedal hovorca pražských policajtov Tomáš Hulan. Úmrtie osemdesiatročného herca bolo podľa prvých zistení polície pravdepodobne nešťastnou náhodou.

"Prešetrovanie tejto udalosti ukončili kriminalisti prvého policajného obvodu 9. novembra odložením, pretože v danej veci nejde o podozrenie z trestného činu a vec nemožno vybaviť inak," povedal Hulan.
Třísku po páde a niekoľkých minútach v studenej vode vytiahli cestujúci lode, ktorá plávala okolo. Lekári ho uviedli do umelého spánku, za necelé dva dni však v Ústrednej vojenskej nemocnici zomrel.

Na základe policajnej výzvy sa potom prihlásilo niekoľko svedkov, ktorí sa v tom čase pohybovali v okolí Karlovho mosta a pri robení snímok a videí zachytili aj okolnosti sprevádzajúce hercov pád. "V tomto smere patrí týmto ľuďom veľká vďaka, pretože pomohli osvetliť niektoré okolnosti celej udalosti," uviedol Hulan.

Třískovi sa podľa herca a režiséra Jiřího Madla vypomstil rituál, keď pred natáčaním každého nového filmu chodil na storočný kamenný most čerpať silu. Pod Mádlovým vedením malo začať nakrúcanie filmu Na streche s Třískom v hlavnej úlohe. Natáčanie sa odložilo, točiť sa bude na jar v novom obsadení.

Odporúčame aj: Film Po strništi bos získal Cenu divákov na filmovom festivale v Nemecku

Tříska patril k najtalentovanejším hercom generácie 60. rokov, po emigrácii v 70. rokoch sa presadil aj v Hollywoode. V Spojených štátoch nakrútil 44 filmov. Po revolúcii v novembri 1989 sa do Česka vracal na natáčanie aj na divadelné javisko. Poslednú filmovú rolu stvárnil v snímke Jana Svěráka Po strništi bos.