Print this page

Prezidentskú debatu v ČT sledovalo 2,6 miliónov divákov Reprofoto ČT

   

 

 

Druhou společnou debatu kandidátů na prezidenta Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v České televizi (ČT) sledovalo v průměru 2,6 milionu diváků. ČT to uvedla na twitteru svého pořadu Newsroom ČT24. Úterní duel v televizi Prima vidělo 2,2 milionu lidí. Předchozí dvě debaty, ve kterých Zeman vystoupil sám, měly sledovanost menší. V neděli v televizi Nova si ji pustilo 1,5 milionu diváků, v pondělí v televizi Barrandov v průměru 659.000 lidí starších 15 let. Vyplývá to z dat Asociace televizních organizací.

Odporúčame aj: Experti: Zeman pôsobil v debate unavene a defenzívne, nepodarilo sa mu Drahoša významnejšie poškodiť

Závěrečná debata před druhým kolem prezidentských voleb tak přilákala zhruba o milion víc diváků než poslední duel Zemana s Karlem Schwarzenbergem před pěti lety. Tu tehdy v České televizi vidělo 1,612 milionu diváků.

Odporúčame aj: Demagog.cz: Zeman povedal až 14 nepravdivých výrokov, Drahoš 3

Stejně jako před pěti nabídla Česká televize i letos moderování debaty Václavu Moravcovi, ten ale účast odmítl. Volba poté padla na Světlanu Witowskou. Zatímco Moravec je častým terčem prezidentovy kritiky, Witowské dnes Zeman poděkoval. "I když to většinou nedělám, mojí povinností je poděkovat moderátorce za férové vedení debaty. Nikomu nestranila a nebyla nikým než sama sebou ovlivněna," řekl prezident na konci přenosu. "Já souhlasím, děkuji," dodal Drahoš.

Slova chvály za výkon Witowské, která pracuje v médiích od 90. let a nyní dělá rozhovory v pořadu Interview ČT24, zaplnily i sociální sítě. Jeden z příspěvků konstatoval, že je škoda, že jméno moderátorky není na jednom z hlasovacích lístků pro prezidentské volby.

Atmosféra dnešní debaty v Rudolfinu byla poklidnější než ta v úterý, kterou z karlínského divadla přenášela Prima. Moderátor pořadu Karel Voříšek musel diváky několikrát napomínat, nápravu se mu ale zjednat nepodařilo, podle odborníků byl jeho výkon mdlý. Voříšek ale v tiskové zprávě kritiku odmítl. "Mým úkolem nebylo být v roli soudce dvou kandidátů nebo vychovatele diváků, ale pořadem provázet, poskytovat prostor pro jejich debatu a zasahovat opravdu jen v nejnutnějším případě," uvedl.