Print this page

Experti: Zeman pôsobil v debate unavene, nepodarilo sa mu Drahoša významnejšie poškodiť Reprofoto ČT

  

 

 

Jiří Drahoš byl dnes v druhé prezidentské debatě útočnější, Miloš Zeman se i díky formátu diskuse dostal pod tlak, ohodnotili dnešní duel uchazečů o Hrad odborníci. Přesvědčení stoupenci jednotlivých kandidátů zřejmě názor nezměnili. Politolog Daniel Kunštát soudí, že nerozhodnuté voliče mohl zaujmout Drahoš, který byl ve srovnání se Zemanem důstojný a svěží. Alžběta Králová z Institutu politického marketingu (IPM) ČTK řekla, že v souboji nebyl nikdo poražen. Zeman se podle ní přizpůsobil serióznímu formátu debaty.

"Jiří Drahoš působil nesrovnatelně přesvědčivěji než v předešlé diskusi, což ale neznamená, že zapůsobil na voliče Miloše Zemana," ohodnotil druhý střet Zemana a Drahoše Kunštát. "Neutrální, nerozhodnutý volič musel vidět, že Drahoš vystupoval jako mnohem důstojnější a svěží," poznamenal.

Odporúčame aj: Demagog.cz: Zeman povedal až 14 nepravdivých výrokov, Drahoš 3

Podle Králové Drahoš v debatě obstál a poučil se z chyb, které provázely jeho vystoupení v úterní diskusi na TV Prima. "Drahoš svůj projev zjednodušil a podával ho mnohem srozumitelněji. Důležité je, že se mu podařilo narušit Zemanovu pozici nedostižného rétora, se kterým se nezkušený Drahoš nemůže měřit," uvedla.

Stávající prezident ve srovnání s předchozím duelem ubral na útočnosti. "Přizpůsobil se serióznímu stylu debaty a omezil agresivní výpady. Díky svým politickým zkušenostem dominoval v teoretických tématech," ohodnotila Zemanovo vystoupení Králová.

Kunštát i Králová se shodli v tom, že ačkoliv Drahoš nemá s politickými debatami mnoho zkušeností, Zeman v duelu překvapivě nedominoval. "Nepodařilo se mu Drahoše nijak významně poškodit, což pro něj byl jistě jeden z cílů debaty. Postupem času na něm také byla viditelná značná únava," míní Králová. "Působil unaveně a defenzivně, což je trochu paradoxní vzhledem k tomu, jakého měl proti sobě soupeře," řekl o Zemanovi Kunštát.

Odporúčame aj: Prezidentskú debatu v ČT sledovalo 2,6 miliónov divákov

Vyznění debaty vysílané Českou televizí podle obou odborníků ovlivnil formát, který se výrazně lišil od pojetí televize Prima. V sále byl jen omezený počet diváků, kteří kandidáty nerušili hlasitými projevy, a byl tak větší prostor pro názorové střety. Profesionální výkon podle nich podala také moderátorka Světlana Witowská.

"V komerčních televizích Miloši Zemanovi vyhovovala témata i moderátoři, kteří mu často nahrávali na smeč. Dnes zdaleka nepůsobil tak přesvědčivě," podotkl Kunštát. "Ukázalo se, že když Zeman čelí otázkám, která se snaží cílit na slabá místa, tak zdaleka není tak silným soupeřem," dodal.

Politoložka Vladimíra Dvořáková v ČT uvedla, že vítěze debaty určí voliči. Rozhodnou se podle ní podle toho, jestli chtějí spíše výrazného silného prezidenta, nebo prezidenta moderátora.