Print this page

Konflikt medzi novinármi a priaznivcami Zemana vyhodnotila polícia ako priestupok Zeman Reprofoto ČT

Lednovou potyčku mezi novináři a příznivci prezidenta Miloše Zemana ve volebním štábu vyhodnotila policie jako přestupek proti občanskému soužití.

 

Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Věc tak bude řešit správní úřad v Praze 4 - s výjimkou počínání podnikatele Karla Slezáka, který udeřil kameramana serveru iDnes.cz. Jeho případ policie odložila, protože Slezák v únoru zemřel.

Incident se stal 27. ledna v pražském Top Hotelu, tedy na místě, kde Zeman se svým štábem a sympatizanty sledoval výsledky prezidentských voleb. Novináři tam natáčeli a fotografovali kolaps bývalého redaktora Haló novin Milana Rokytky, k němuž později přijeli záchranáři. Ze záběrů, které žurnalisté později zveřejnili, je patrné, že Slezák a další muž - podle médií příznivec Zemana Jan Šolta - novináře vykazovali a vytlačovali z místnosti a nadávali jim. Došlo i k fyzickému střetu.

Policie potyčku prověřovala pro podezření z výtržnictví. Ohledně Slezáka by bylo trestní stíhání nepřípustné, protože nelze obvinit někoho, kdo zemřel. "Jednání ostatních osob bylo vyhodnoceno policií jako přestupek proti občanskému soužití, a spisový materiál byl proto v souladu se zákonem předán příslušnému správnímu úřadu v Praze 4," sdělila Zoulová.

Slezák byl na akci akreditován jako novinář. Syndikát novinářů ho po incidentu vyloučil ze svých řad za poškození prestiže a zájmů profesního sdružení. Muž se později omluvil a uvedl, že si ve štábu počínal pod vlivem emocí.