Print this page

Zomrel bývalý riaditeľ brnianskeho štúdia ČT Foto: ČT

Ve věku 63 let zemřel bývalý ředitel brněnského studia České televize Karel Burian.

 

Informovala o tom Česká televize. Mluvčí ČT Hana Orošová ČTK řekla, že Burian zemřel dnes ráno. Příčinu úmrtí nevěděla. Burian působil v České televizi s menšími přestávkami od roku 1973 v různých funkcích. Ředitelem studia byl v letech 2008 až 2014. Poté v České televizi skončil.

Česká televize dostala informaci od rodiny, Burian zemřel doma. V minulosti měl zdravotní problémy, se kterými se léčil.

Burian nastoupil do ČT v roce 1973 jako asistent produkce. Později byl vedoucím výrobního štábu krajské redakce a dále vedoucím redakce zpravodajství a vedoucím produkce. Po přelomu tisíciletí působil jako ředitel rádia Petrov a regionální televize RTA. Od roku 2008 nastoupil jako ředitel brněnského studia ČT. "V roce 2014 mu vypršela smlouva a ukončil své působení v České televizi," řekla ČTK Orošová.

Tehdy Burian v rozhovoru pro ČTK řekl, že si možná odpočine od negativních záležitostí, které se během jeho šéfování studia objevily. Burian čelil dvěma výzvám k odstoupení. První se objevila hned po jmenování proto, že údajně ovlivňoval jako vedoucí zpravodajství reportáže kolem roku 2000 skrytou reklamou. Burian však řekl, že nic takového neodhalil ani externí audit tehdejšího generálního ředitele. Postavil se za něj nadřízený i Rada ČT.

Druhá výzva se objevila v roce 2013, když konkurenční stanice odvysílala pořad Na vlastní oči, v němž podnikatel Petr Michek označil Buriana za spolupracovníka takzvaného Toflova gangu, tedy policistů, kteří vydírali podnikatele. Burin podal trestní oznámení pro pomluvu, u soudů ale neuspěl, protože se Michkova tvrzení nepodařilo s jistotou odvrátit.