Print this page

Sesterský projekt Denníka N bude Nový deník, oznámil dátum štartu a zloženie redakcie Ilustr.foto: Denník N

Sesterský projekt Denníka N v Česku má už názov, bude sa volať Nový deník.

 

Nový platený internetový denník začne pravdepodobne vychádzať na konci októbra, jeho tlačená verzia pravdepodobne v januári budúceho roka. Uviedol to dnes riaditeľ Nového deníka Ján Simkanič. Nový denník vznikne podľa platformy Denníka N.

"Už v priebehu septembra spustíme crowdfunding, v ktorom bude možné si náš Nový denník predplatiť. Tlačená verzia bude z pochopiteľných dôvodov o niečo drahšia ako digitálna," dodal Simkanič.

Nový deník bude mať podobne ako Denník N Minútu po minúte, ktorá budú prinášať rýchle správy a odkazy aj na iné zdroje. Správy a informácie, ktoré vyžadujú väčšiu pozornosť, vysvetlenie a doplnenie súvislostí, bude prinášať v dlhých textoch. Tie budú z veľkej časti pre predplatiteľov.

"Chceme dokázať, že čitatelia si kvalitný denný obsah dokážu zaplatiť sami. Že vám záleží na tom, aby existoval denník, ktorému môžete dôverovať, ktorý nebude ovplyvňovaný veľkými peniazmi a záujmami majiteľov alebo inzerentov," uviedol Simkanič. "Naším jediným cieľom bude tak kvalitná žurnalistika, aby ste za ňu boli ochotní zaplatiť," dodal.

Nový deník podľa Simkaniča prijal približne polovicu zo štyridsiatich ľudí, ktorí majú tvoriť redakciu. Medzi nimi sú šéfredaktor Pavel Tomášek, ktorý predtým viedol Aktuálně.cz, investigatívny reportér ČT a TV Nova Jan Moláček, bývalý redaktor Aktuálne Jakub Zelenka, Lukáš Prchal rovnako z Aktuálne, Ján Tvrdoň, ktorý doteraz pôsobil ako vedúci projektu Demagog.cz, bývalý vedúci oddelenia kultúry v HN a Pražskom denníka Ivan Adamovič, bývalý šéfredaktor Študent Times Kirill Ščeblykin alebo bývalí redaktori Aktuálne Lukáš Werner a Michael Švec.