Print this page

Česká televize prinesie na jeseň päť nových seriálov a minisérií Foto: ČT

Česká televize (ČT) nabídne na podzim pět nových seriálů a minisérií. Na její obrazovky zamíří minisérie Rédl, pohled na české maloměsto v seriálu Lynč, nové díly kriminálního Labyrintu, třetí řada seriálu První republika a šestidílná série Zahradnictví dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

 

Devátou sezonou se do vysílání vrátí taneční soutěž StarDance. ČT uvede také kolekci zahraničních seriálů a české filmy. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

"Spolupracovali jsme nejen s předními českými tvůrci, ale prostor jsme dali v této sezoně také mladým, talentovaným autorům. Za seriálem Lynč například stojí skupina čerstvých absolventů filmových škol, kteří svůj původní námět rozvíjeli pod vedením hollywoodského scenáristy Harolda Aptera," uvedl Dvořák.

Oosmidílný Lynč se zrodil na workshopu českých studentů filmových škol, který vedl americký scenárista Apter. Zpracovává téma rasových předsudků na maloměstě a představí se v něm například Zuzana Stivínová nebo Jiří Dvořák, který bude tančit i v nové řadě StarDance.

Ve čtyřdílné minisérii Rédl s Ondřejem Sokolem v hlavní roli režisér Hřebejk odkrývá pozadí podivného kriminálního případu z 90. let.

Hřebejk se divákům na podzim představí nejen jako režisér Rédla. ČT uvede i šestidílnou sérii dvojice Hřebejk-Jarchovský Zahradnictví, která sleduje životní příběh tři rodin odehrávající se na pozadí dramatických událostí minulého století. Seriál se podle Jarchovského nebude příliš lišit od už uvedené filmové trilogie. "Už od začátku byl scénář koncipovaný tak, aby každý film obstál sám o sobě, ale zároveň mezi nimi byla taková pojítka. Takže se jedná o epickou kroniku a od televizní seriálové podoby si slibujeme, že to budou diváci vnímat jako jeden filmový román," řekl ČTK Jarchovský.

Diváci ČT uvidí také nové díly úspěšných seriálů. Na obrazovce se znovu objeví tým vyšetřovatelů mysteriózní kriminálky Labyrint Jiřího Stracha i rodina Valentů ve třetí řadě První republiky.

ČT nabídne také kolekci oceňovaných zahraničních seriálů. Desetidílného Mladého papeže natočil oscarový režisér Paolo Sorrentino, nové třídílné adaptace románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír se ujala britská BBC a život kubánského diktátora zmapuje dvoudílný Fidel v režii Davida Attwooda. Vrátí se i Saga Norénová ve čtvrté řadě temného skandinávského Mostu, Francis Underwood v páté sérii Domu z karet či norský spisovatel Jo Nesbo s druhou řadou thrilleru Okupace.

ČT uvede také premiéry českých filmů, mezi které patří humorný příběh Kvarteto režiséra Miroslava Krobota, snímek Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých, poslední film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad a česko-slovenské drama Eva Nová s Emílií Vášáryovou v hlavní roli.

ČT měla v prvním pololetí největší podíl na sledovanosti televizí. Její kanály sledovalo v průměru 30,9 procenta diváků starších 15 let, což je o procentní bod meziročně více. Vyplývá to z údajů ATO. Skupina Nova dosáhla podílu 29,2 procenta, kanály Primy získaly dohromady 22,2 procenta, TV Barrandov má podíl na sledovanosti sedm procent.