Print this page

Česká filmová a televizní akademie uznala deň Olega Sencova

 Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se připojila k výzvě Evropské filmové akademie, která se týká podpory uvězněného režiséra Oleha Sencova v Rusku a jeho již tříměsíční hladovky.

 

Dnešní den, tedy 14. srpen, ČFTA uznala jako den Oleha Sencova. ČTK o tom za ČFTA informovala Michaela Dostálová.

Sencov byl odsouzen v roce 2015 na 20 let vězení za podezření z terorismu na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Odsouzen byl jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince.

Dvaačtyřicetiletý Sencov byl poslán do vězení na Sibiř, kde letos 14. května zahájil hladovku. Požaduje, aby bylo propuštěno dalších 64 Ukrajinců. Sencovův právník uvedl, že během hladovění jeho klient zhubnul o 30 kilogramů, trpí chudokrevností a pomalým srdečním tepem. Federální vězeňská služba sdělila, že Sencov dostává denně výživu a nebyl zpozorován žádný úbytek tělesné hmoty či zhoršení zdravotního stavu.

"Tři měsíce protestů mezinárodního kulturního světa proti zacházení s Olehem Sencovem jsou bez jakéhokoliv výsledku. Tři měsíce četných odvolávání prezidentu (Vladimiru) Putinovi a ruským úřadům na všech úrovních, aby propustili Oleha Sencova, zůstaly bez odpovědi. Hlasy tisíců lidí v ulicích ve více než 30 zemích světa zůstaly nevyslyšené. Co jiného se ještě musí stát, aby ti, kdo jsou u moci, nakonec ukázali svou lidskou tvář?" uvádí se výzvě Evropské filmové akademie.

Sencovova matka vyzvala Putina, aby mu dal milost. Situaci s ruským prezidentem řešil po telefonu také francouzský prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Sencova se zastali i ruští a západní filmaři, včetně hereckých hvězd Johnnyho Deppa a Meryl Streepové.