Print this page

ČT vypočula výzvy divákov, na ČT24 odvysiela mimoriadny prejav Andreja Kisku Reprofoto RTVS

Prejav slovenského prezidenta k augustu 1968 odvysiela v utorok aj ČT24.

 

RTVS v utorok na Jednotke odvysiela mimoriadny prejav Andreja Kisku k 50. výročiu invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. O priestor na vystúpenie požiadal samotný prezident.

Jeho prejav odvysiela súbežne s RTVS aj Česká televízia. "Prejav slovenského prezidenta Andreja Kisku odvysielame v utorok súbežne s RTVS na kanále ČT24, a to od 19:50," povedala dnes ČTK hovorkyňa Českej televízie Karolína Blinková.

Český prezident Miloš Zeman prejav k výročiu okupácie krajiny nechystá, nezúčastní sa ani žiadnej spomienkovej akcie. „Svoj odvážny prejav už pán prezident predniesol, keď počas začínajúcej normalizácie vyhlásil, že nesúhlasí s okupáciou. Za tento prejav ho neskôr vyhodili z práce, z Vysokej školy ekonomickej. Takýto prejav je hodnotnejší ako tisíce čisto formálnych a neúprimných prejavov, ktoré 21. augusta určite zaznejú,“ napísal na twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Na sociálnych sieťach to vyvolalo vlnu kritiky od ironických statusov ako "požičajte nám Slováci Kisku" až po oficiálnu výzvu adresovanú vedeniu ČT a ČR o odvysielanie prejavu. „Vzhľadom k tomu, že sa český prezident, prostredníctvom svojho ovčiarskeho psa, vyjadril, že k 50. výročiu okupácie Československa ruskými vojakmi neplánuje prejav, poslal som túto žiadosť generálnemu riaditeľovi ČT a riaditeľovi spravodajstva ČT, ďalší email potom generálnemu riaditeľovi ČRo a riaditeľovi spravodajstvo ČRo,“ napísal na facebooku autor výzvy Robin Suchánek.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa začala v noci z 20. na 21. augusta. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy znamenal koniec reformného procesu označovaný ako pražskej jar. Nasledovala po ňom doba normalizácie, ukončená revolúciou na jeseň 1989.