Print this page

Eurovízia: ČT predstavila 8 účastníkov národného kola aj ich skladby (VIDEO) Ilustr.foto: EBU

Česká televízia (ČT) dnes predstavila osem účastníkov národného kola súťaže Eurovízia aj súťažné skladby interpretov a ich videoklipy.

 

Víťaz, ktorý vzíde z internetového hlasovania, bude Českú republiku reprezentovať od 14. do 18. mája v Tel Avive. Diváci aj medzinárodná porota môžu pomocou aplikácie hlasovať od dnes do polnoci 21. januára. Novinárov o tom dnes informoval poverený kreatívne producent Jan Potměšil.

Českými finalistami, ktorých vybral tím ČT, sú Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, speváčka Pam Rabbit, skupina Lake Malawi na čele s Albertom Černym, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara Vymer. "Úspech Mikolasa Jozefa na minuloročnej Eurovízii spôsobil obrovský nárast záujmu o túto súťaž v Českej republike. Tento rok svoje skladby do súťaže prihlásilo dvakrát viac interpretov ako v minulom roku, evidujeme vyše šesťdesiat skladieb. Celkovo bolo zaslaných viac ako tristo skladieb z celého sveta," uviedol producent Potměšil.

Hlasovanie sa uskutoční prostredníctvom oficiálnej aplikácie Eurovision Song Contest, ktorá je dostupná zadarmo. "Rozhodli sme sa tento rok uznávať hlasy medzinárodných fanúšikov," povedal vedúci českej delegácie Jan Bors.

Usporiadateľstvo budúceho ročníka piesňovej súťaže Eurovízia zabezpečila izraelská speváčka Netta Barzilai víťazstvom v minulom lisabonskom finále. Podľa informácií Európskej vysielacej únie (EBU) sa tento rok súťaže Eurovízia zúčastní 42 krajín. Bez ohľadu na výzvy na bojkot súťaže napríklad zo strany palestínskych organizácií a niektorých umelcov považuje EBU účasť za hojnú.

Slovensko už niekoľko rokov do súťaže neposiela svojho zástupcu.

Súťaž sa posledných rokoch neubránila vplyvu politických udalostí. Tisícky Islanďanov vyzvali v petícii na bojkot Eurovízie v Izraeli kvôli smrti desiatok Palestínčanov, ktorí sa stretli s izraelskými bezpečnostnými zložkami v Pásme Gazy pri protestoch proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. V roku 2017 súťaž v Kyjeve poznamenal zákaz vstupu na usporiadateľskú Ukrajinu pre ruskú speváčku, Juliu Samojlovovú, pretože spievala aj na Ruskom anektovanom Kryme. V Kyjeve sa súťaž konala vďaka víťazstvu ukrajinskej speváčky Jamal. Jej úspech s piesňou o deportáciu krymských Tatárov sovietskym diktátorom Josifom Stalinom niektorí kritici označili za politicky motivovanú. Stanovy súťaže pritom zakazujú politizáciu vystúpenie. Organizátor akcie, Európska vysielacia únia, ale zastáva názor, že pieseň neobsahuje politický prejav, ale politické fakty.