Print this page

Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky obdržel redaktor Respektu a Reportéra Foto: Cena F.Peroutky

Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2018 obdrželi redaktor časopisu Reportér Jaroslav Kmenta a redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

 

Ceny dostali na dnešním ceremoniálu v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích. Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí jeho narození.

Kmenta působí jako investigativní novinář časopisu Reportér. V minulosti pracoval mimo jiné v ČTK, Mladé frontě Dnes, Zemských novinách nebo časopisu Instinkt. Od roku 1999 vydal 12 knih. "Jaroslav Kmenta ví hodně o tom, jak se u nás už třicet let dělá politika, jak je někdy propojená s byznysem, jak funguje podsvětí, jak si premiér (Stanislav) Gross koupil byt, jak to bylo se sponzory ODS, s (Františkem) Mrázkem a (Radovanem) Krejčířem, jak svou stranu řídil Vít Bárta, jak přišel k majetku Andrej Babiš atd.," uvedl autor jeho laudatia historik Martin Groman.

Kundra působí 17 let v Respektu, s nímž začal spolupracovat v roce 1999 jako student žurnalistiky. Stálým členem redakce je od roku 2002. Věnuje se tématům spojeným s politikou se zaměřením na korupci a veřejné zakázky. Je mimo jiné autorem knihy Putinovi agenti věnující se ruskému vlivu v Česku. "Jak patrno, dlouhodobě se věnuje silným tématům. Zdeptaný se tím zatím necítí, stále má motivaci. Není rozčarován tím, že i když vypátrá nepravost, nepřispěje to k okamžité změně k lepšímu," uvedla autorka jeho laudatia spisovatelka Libuše Koubská.

Pořadatelé uvádějí, že vyznamenaní novináři by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, tedy naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy. "Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je naprosto a vždycky nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické," uvedli v tiskové zprávě.

Místopředsedkyní společnosti Ferdinanda Peroutky je jeho vnučka Terezie Kaslová, která již několik let vede soudní spor se státem a chce omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana. Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu o Peroutkovi, že napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem "Hitler je gentleman". Zároveň mu přisoudil výrok "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Moderátor dnešní události a novinář Jindřich Šídlo poznamenal, že dnes se koná již páté předávání cen poté, co prezident Zeman oznámil, že se článek brzy podaří najít. "Ten článek se prostě najít nemůže," prohlásila Kaslová.