Print this page

Dokument ČR priniesol šokujúce záznamy z bezpečnostných kamier v nemocnici (VIDEO) Reprofoto ČT

Dianie vo vnútri nemocnice a pochybenia lekárov ukazuje na osude trojice pacientov nový diel dokumentárneho cyklu Infiltrace s názvom Obchod so svedomím, ktorý vysielala Česká televízia. Tvorcovia použili záznamy z nemocničnej a skrytej kamery aj nahrávky volania zo záchrannej služby. Popisujú, ako chlapec po operácii mandlí skončil vo vigilnej kóme, tehotná žena po postupe gynekológa prišla o dve nenarodené deti a ďalšia žena sa márne snaží zistiť dôvod náhleho úmrtia svojej matky.

 

 

Prípad osemročného Adama mohli autori zmapovať minútu po minúte vďaka záznamu z nemocničnej kamery a nahrávke hovorov zo záchrannej služby. V máji 2017 lekári pardubickej krajskej nemocnice mali chlapcovi operovať nosné mandle, pri vyšetrení pred operáciou sa ale rozhodli mu zobrať aj mandle krčné. Chlapec začal v nemocnici štyri dni po zákroku krvácať. Jeho matka žiadala o pomoc. Kamerové zábery ukazujú, ako na pomoc chlapec čaká desiatky minút. Poskytne mu ju až privolaná záchranná služba. Kvôli strate krvi a nedostatočnému okysličeniu má dieťa poškodený mozog a je vo vigilnej čiže bdelej kóme.

Dokument autori pustili ministrovi zdravotníctva. "Som v šoku. Z príbehu mrazí," povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Šokujúce je podľa neho to, že zdravotníci vo veľkej krajskej nemocnici volajú záchranku, aby im šla pomôcť s pacientom.

Nemocnica rokuje s rodinou o odškodnení. Požadovanú časť zdravotnej dokumentácie ale neposkytla. Rodičia sa o Adama starajú doma. S postihnutým chlapcom a druhým synom žijú v trojizbovom byte na treťom poschodí panelového domu. Bezbariérový byt im radnica neposkytla, na obstaranie väčšieho bývania rodina nemá peniaze. Potrebovala by aj pomoc fyzioterapeuta a zdravotnej sestry. S financovaním zdravotného materiálu pomáha zbierka. Podrobnosti sa môžu ľudia dozvedieť aj na facebooku.

V druhej línii sledujú tvorcovia príbeh Kataríny, ktorá otehotnela po umelom oplodnení. Lekári jej zaviedli dve vajíčka. Mladá žena sa svojmu gynekológovi opakovane sťažovala na bolesť. Vždy ju poslal domov. V piatom mesiaci dva dni po jednej z kontrol skončila v trutnovskej nemocnici, kde jej lekár musel zachraňovať život. Jedno z detí sa nevyvíjalo v maternici, ale vo vajíčkovode. O obe nenarodené deti žena prišla, doživotne má poškodenú imunitu. S gynekológom sa Kateřina súdi šesť rokov, zatiaľ prehráva. Jej lekárskej správy neobsahujú žiadnu zmienku o sťažnostiach na bolesť.

Eliška sa snažia zistiť dôvod smrti svojej matky, ktorú s bolesťami odviezla záchranná služba do českobudejovickej nemocnice. Lekári ženu poslali domov s tým, že má natiahnutý sval. O dva dni neskôr ju záchranári viezli do nemocnice znovu, vzápätí tam zomrela. Jej dcéra žiadala o pitvu a chcela sa dozvedieť dôvod úmrtia. Neuspela.

Odporúčame aj: Ministerstvo chystá kvôli šokujúcemu postupu nemocnice, ktorý zachytila televízia, sťažnosť

Podľa tvorcov lekári vzájomne svoje pochybenia kryjú a manažéri nemocníc ich zametajú pod koberec. Autori očakávajú, že by sa pod vplyvom odvysielaných príbehov zdravotný systém a prístup zdravotníkov mohol začať meniť.

"Systém bielym plášťom umožňuje aroganciu. Všetci sa schovávajú za systém. Áno, lekár je nebezpečné povolanie. Ale tá miera odosobnenia je tu základom všetkého," povedala režisérka Šárka Maixnerová. Tvorcovia podľa nej vedia už o desiatkach ďalších podobných prípadov.

Výhrad, že dokument ukazuje osud pacientov bez vyjadrenia ich lekárov, sa režisérka neobáva. "Program sa nesnaží dávať stanovisko jednej a druhej strany. Ukazuje zlo a čo sa stalo. Ukazuje slabú, poškodenú stranu. Rodina zostala sama, žena je bez detí, druhej umrela mama - kto sa za nich postaví?" uviedla Maixnerová.

Prvý diel z cyklu Infiltrácia vysielala ČT pred 15 rokmi. Dokument mapoval situáciu ľudí v ústavoch a domovoch pre seniorov. Pred rokom mali diváci možnosť vidieť terapiu v pražskom centre alternatívnej medicíny Aktip, ktoré inkasoval od klientov nemalé čiastky. Stredisko už ukončilo prevádzku. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo zákon o liečiteľoch. Ďalší diel televízia uvedie 10. júna. V časti Infiltrácia: Obchod s dôverou tvorcami popíšu nové praktiky takzvaných humusákov.