Print this page

V Česku vznikla petícia na podporu ruského novinára Golunova Foto: FB Medúza

V Česku vznikla petice na podporu ruského investigativního novináře Ivana Golunova, který byl tento týden zadržen kvůli údajnému držení drog. Moskevský soud v sobotu rozhodl, že bude držen v domácím vězení. Autoři petice, pod níž je podepsána řada rodilých Rusů, ale nevěří ve spravedlivé prošetření případu.

 

Text petice dnes předali ČTK.

"Prosíme novinářskou obec a úřady České republiky, aby vyjádřily podporu Ivanu Golunovovi a svobodě slova v Rusku tím, že budou od jeho úřadů žádat spravedlivé prošetření Golunovova prohřešku a požadovat potrestání těch, kteří proti němu vykonstruovali trestní obvinění," stojí v textu. Iniciativu svolal Anton Litvin, ředitel festivalu aktuální ruské kultury Kulturus.

Golunov, který je v Rusku dobře známý, je redaktorem nezávislého zpravodajského serveru Meduza a zaměřuje se na korupci v moskevské městské správě. Držení drog popírá. Policie ho zadržela, když mířil na schůzku se svým zdrojem a v jeho batohu byly podle policistů objeveny drogy, konkrétně mefedron a kokain. Šestatřicetiletý reportér je podle svého advokáta přesvědčen, že drogu nastrčila policie, aby ho dostala do vězení.

Golunovovi advokáti v sobotu řekli, že nejtěžší část případu teprve přijde. "Budeme muset dokázat, že je Ivan nevinný. A to se nám podaří, jen když prokážeme vinu těch, kteří ho prohledávali," uvedl právník Pavel Čikov. Golunov před soudem veškerá obvinění odmítl, s drogami prý nemá nic společného.

Lidé, kteří v sobotu čekali před moskevským soudem, propuštění Golunova z vazby do domácího vězení přivítali jásotem. Autoři petice ale upozorňují, že domácí vězení mu nedovoluje se pohybovat a vykonávat jeho profesi. "My, občané Ruska, naši kolegové a přátelé v České republice, nevěříme ve spravedlivé prošetření jeho případu a v možnost bránit svobodu slova v naší zemi," uvedli.

Pod textem jsou vedle Litvina podepsáni například novináři Ostap Karmodi, Grigory Pasko, Irina Šulcová, Olga Romanovová, bloger Rustem Adagamov, aktivistka Eugenie Číhalová nebo Nadia Rovderova z galerie Artinbox.

Šéf serveru Meduza Ivan Kolpakov již dříve novinářům řekl, že je "stoprocentně přesvědčen" o tom, že zatčení souvisí s Golunovovou profesionální činností. V minulých dnech prý dostal několik výhrůžek, podle Kolpakova je vyvolal článek, na kterém Golunov pracoval. Jedním z jeho témat byly údajné machinace v moskevském pohřebnictví, jehož část je podle ruských médií v rukou kriminálních gangů.

Incident se zatčeným novinářem vyvolal mezi jeho moskevskými kolegy pobouření. Před sídlem moskevské policie se sešli demonstranti, na sérii protestních prohlášení dokonce reagoval moskevský starosta Sergej Sobjanin. Vyzval šéfa městské policie, aby na Golunovovu kauzu osobně dohlížel. O případ se zajímá i prezidentská rada pro lidská práva a několik poslanců federálního parlamentu.