Print this page

České ministerstvo se ospravedlnilo investigatívnemu novinárovi za odpočúvanie telefónu Foto: ČRo

 Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v letech 2011 a 2012 v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Ministerstvo omluvu na dotaz ČTK potvrdilo.

 

"Jan Kroupa požadoval písemnou omluvu a této žádosti jsme vyhověli," sdělila ČTK Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva. Úřad Kroupovi zaslal omluvu za to, že "jeho telekomunikační provoz byl nezákonně předmětem odposlechu a záznamu" a že ho o tom nikdo neinformoval.

"Je to dlouhá doba, ale jsem rád, že k takovému kroku nakonec ministerstvo přistoupilo. Nesmíme ale zapomínat, že omluvě předcházely dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu a jedno rozhodnutí Ústavního soudu, takže ono to zase tak dobrovolné a od srdce nebylo," řekl serveru iROZHLAS.cz Kroupův advokát Petr Toman.

Policisté monitorovali Kroupův telefon celkem pět měsíců. Nejprve reportéra odposlouchávali v období od 14. června do 14. října 2011 a poté od 16. ledna do 16. února 2012. Kroupa tehdy pracoval pro deník Mladá fronta Dnes. Policie se z odposlechů chtěla dozvědět, od koho novinář získal protokol týkající se případu lobbisty Marka Dalíka a obrněných transportérů Pandur. Totožnost toho, kdo dokument vynesl, však přesto nezjistila. Dalík byl později odsouzen k pětiletému vězení.

Nejvyšší soud nakonec loni konstatoval, že Okresní soud v Ostravě, který odposlech Kroupy povolil, porušil zákon. Mimo jiné totiž nezdůvodnil, proč prolamuje novinářovo právo na ochranu zdroje. Nevysvětlil ani dobu trvání příkazu k odposlechu ani to, proč nelze sledovaného účelu dosáhnout jinak. Pouze převzal názor státního zástupce Rostislava Bajgera z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který odposlech navrhl.