V Kine Lumière zaspieva americká džezová speváčka Ella Fitzgerald

Kino Lumière uvedie v cykle Music & Film tento mesiac dokumentárny film o jednej z najvýznamnejších speváčok sveta Elle Fitzgerald. Predstaví ju ako zanietenú, cieľavedomú i zábavnú a oslnivú hudobnú inovátorku. Dokument Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (2019) sa bude premietať v utorok 17. decembra o 20.30 hod. a uvedie ho dramaturg cyklu Miro Ulman. Bude to jediná projekcia filmu na Slovensku.

 

„Som rád, že po Milesovi Davisovi predstavíme v cykle Music & Film v Kine Lumière ďalšiu džezovú legendu,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman. „Americká džezová speváčka Ella Fitzgerald svojou nádhernou farbou hlasu, rozsahom tri oktávy a výnimočnou hlasovou improvizáciou viac ako pol storočia udivovala celý svet.“ Dokument Ella Fitzgerald: Just One of Those Things mapuje jej život a prácu počas niekoľkých desaťročí. „Od jej narodenia, cez smrť matky, súťaž talentov v Harleme, zlom v jej kariére, keď jej hudobník Chick Webb dal šancu spievať so svojím orchestrom a zobral ju na turné, až po stretnutie s manažérom Normanom Granzom, vďaka ktorému sa stala jednou z najväčších svetových hviezd."

Počas svojho života bola Ella Fitzgerlad (1917 – 1996) mnohokrát ocenená. Je držiteľkou trinástich cien Grammy a ceny Grammy za celoživotné dielo. Prezývali ju First Lady of Song (Prvá dáma piesne) alebo Queen of Jazz (Kráľovná džezu). Ulman hovorí, že „vynikala v scatových pasážach aj v speváckych improvizáciách, ale jej repertoár netvoril len džez. Spievala aj soul, gospely, blues, R&B, balady a country.“ „Názov filmu Just One of Those Things pochádza z piesne, ktorú v roku 1935 skomponoval Cole Porter a postupom času sa medzi džezmenmi stala jednou z najobľúbenejších a naspievali ju Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Stéphane Grappelli, Coleman Hawkins a mnohí ďalší,“ dopĺňa Ulman.

Film mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Speváčku predstavuje v celej šírke jej osobnosti vďaka dosiaľ nepublikovaným fotografiám či filmovým záberom, obsahuje i nové rozhovory. „Je až neuveriteľné, že vo filme rozpráva – v čase nakrúcania 98-ročná – bývalá tanečnica Norma Miller, ktorá si spomína na Ellino prvé vystúpenie na súťaži mladých talentov v Harleme v novembri 1934. Hovorí, že Ella pôvodne chcela tancovať, ale napokon sa rozhodla pre spev. Jej ošumelé šaty a plachosť na pódiu vyvolali smiech a bučanie publika, ale keď začala spievať, všetci zmĺkli. Bola perfektná!“ Vo filme na ňu spomínajú aj Tonny Bennett, Jamie Cullum, Laura Maluva, Patti Austin či Smokey Robinson, autorka knihy o ženách v americkej hudbe Judith Tick, Ellin bubeník Gregg Field i jej adoptívny syn Ray Brown Jr.

Režisérom filmu je skúsený britský dokumentarista Leslie Woodhead. Nakrútil napríklad filmovú rekonštrukciu vstupu sovietskych vojsk do Československa v auguste roku 1968 Invázia (1980), kombinovanú s dokumentárnymi zábermi, ďalej dokumenty Štrajk (1980) o pozadí vzniku poľského hnutia Solidarita, Plač z hrobu (1999) o masakri v Srebrenici, ale i záznam koncertu slávnej kapely v londýnskom Hyde Parku The Stones in the Park (1969), dokument o vplyve The Beatles v Sovietskom zväze How the Beatles Rocked the Kremlin (2009), dokument o džezovom fotografovi Hermanovi Leonardovi Saving Jazz (2011) a režíroval aj film o spevákovi Tonym Bennettovi s názvom Tony Bennett's New York (2010). O svojom filme Ella Fitzgerald: Just One of Those Things povedal, že „pre mňa ako celoživotného džezového fanúšika to bola úžasná práca. Film sleduje mimoriadnu cestu Elly Fitzgerald v priebehu šiestich desaťročí, keď jej vznešený hlas premieňa tragédie jej života a problémy jej čias na radosť.“ Spevák a hudobník Jamie Cullum vo filme konštatuje, že „jej hudba je jedným z dôvodov, prečo stojí za to byť na tejto planéte“.