Print this page

Pri diaľniciach a cestách sú stále stovky nelegálnych billboardov Ilustr.foto: Hlavné mesto Bratislava

Stovky nelegálních billboardů jsou stále v blízkosti dálnic a silnic první třídy. Od září 2017, kdy začal platit zákaz poutačů v ochranném pásmu, jich do konce letošního listopadu bylo odstraněno 2237.

 

Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic a silnic první třídy přibližně 3000 nelegálních reklam.

Přesný počet zbývajících reklamních poutačů se podle ministerstva mění v závislosti na tom, jak je majitelé sami odstraňují. Podle mluvčí majitelé odstraňování hlásit nemusí, konkrétní číslo tak ministerstvo nyní nemá.

O něco více nelegálních poutačů dosud zmizelo od dálnic, a to 1151. Dálnice má na starosti stát. Z blízkosti silnic první třídy, které mají pod správou kraje, pak bylo odstraněno 1086 nepovolených reklam.

Postup při odstraňování je od začátku stejný. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po zjištění nelegálního poutače nahlásí případ příslušnému silničnímu správnímu úřadu. Ten následně vyzve vlastníka k jeho odstranění. Pokud tak majitel v požadovaném termínu neučiní, vyzve úřad k odstranění silničáře. Ti menší zařízení odstraňují sami, na likvidaci větších poutačů vypisují veřejné zakázky. Náklady na likvidaci pak účtují majitelům.

Zakázané reklamy zůstávají většinou po majitelích, kteří s úřady nekomunikují a na výzvy často nereagují. U řady billboardů je navíc složité pravého vlastníka najít. Velké tuzemské reklamní firmy už většinou svá zařízení odstranily.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od předloňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Legální zůstávají reklamy například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona.