Print this page

ČT predstavila 7 finalistov národného kola Eurovízie Foto: Eurovision

Finalisty letošního národního kola Eurovision Song CZ 2020 jsou Barbora Mochowa, Benny Cristo, Elis Mraz a Čis T, Karelll, Olga Lounová, Pam Rabbit a kapela We All Poop.

 

Jejich soutěžní skladby a klipy budou zveřejněny 20. ledna, současně s tím bude na oficiální aplikaci zahájeno hlasování. Český zástupce, který v květnu poletí do Rotterdamu, bude znám 3. února. Novináře o tom dnes informoval vedoucí české delegace Cyril Hirsch.

Písňová soutěže Eurovize se uskuteční v Rotterdamu. Loňskou soutěž v izraelském Tel Avivu totiž vyhrál Nizozemec Duncan Laurenc s písní Arcade. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě. Šedesátý pátý ročník soutěže Eurovize se v aréně Ahoy druhého největšího nizozemského města bude konat od 12. do 16. května.

"Stále se zvyšuje počet písní a zájemců o účast v národním kole. Před lety jsme začínali na 20 skladbách, nyní se nám jich sešlo přes 150," podotkl Hirsch.

"Vsadili jsme na individuální a kreativní potenciál jednotlivých umělců a umožnili jim natočit osobité, originální klipy, které pomohou umocnit zážitek z jejich soutěžních skladeb. Navíc se každý z finalistů představí v krátké vizitce, která mu byla šitá na míru. Další novinkou je nové logo a motiv tohoto ročníku národního kola, kterým je origami," uvedl kreativní producent Jan Potměšil.

Podle účastnice národního kola, zpěvačky a herečky Olgy Lounové, se úroveň soutěže Eurovize v poslední době zvyšuje. "Vždycky to bylo takové spíše extravagantní varieté a pro Čechy moc přehnané. Ale během let se to začalo vyvíjet ve světovou show ve stylu amerických cen Grammy s profesionálními pódii a technickým vybavením," řekla ČTK Lounová, která vidí přínos své účasti v možnosti udělat propagaci své nové písničce. "Přišlo mi škoda ji vydat jen tak bez nějaké větší příležitosti. Nevím, jestli s tím "ploužákem" postoupím, ale je dobré, že skrze tu aplikaci skladbu uslyší spousta evropských fanoušků Eurovize," dodala.

Také Barbora Mochowa, která se účastnila minulého ročníku, oceňuje nárůst fanouškovské základny díky Eurovizi. Podobný názor má i Ben Cristovao, který si pro soutěž upravil jméno na Benny Cristo. Elis Mraz, která se rozhodla pro spolupráci se slovenským rapperem Čis T, zaujal důraz soutěže na autorskou tvorbu. "Myslím si, že v Eurovizi je důležité, co ten konkrétní člověk předvede a je úplně jedno, o jakou jde soutěž a jaké má jméno," konstatoval zpěvák Karelll. Podruhé se do národního kola přihlásila i zpěvačka Pam Rabbit, která se před dvěma lety účastnila finále s Mikolasem Josefem jako jeho vokalistka.

"Mysleli jsem si, že je Eurovize jako jiné talentové soutěže, ale byli jsme vyvedeni z omylu, a to nás příjemně překvapilo. Očekávali jsme, že do naší hudby bude dramaturgie hodně mluvit, ale naopak se cítíme v tomto směru svobodní," prohlásila kapela We All Poop.