Print this page

Českí moderátori nebudú musieť mať už v štúdiu rúška Ilustr. foto MZCR

 Roušky nebudou muset od pondělí nosit moderátoři a redaktoři televizního a rozhlasového vysílání i s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes podepsal mimořádné opatření, informoval o tom na twitteru. Moderátoři už od konce dubna nemuseli ochranné prostředky dýchacích cest nosit při dodržení bezpečné vzdálenosti a pravidelné dezinfekci prostor, avšak při nepřítomnosti hosta ve studiu.

 

"Moderátoři a redaktoři televizního i rozhlasového vysílání a jejich studioví hosté si od pondělí oddechnou. Nebudou muset mít povinně roušky, pokud mezi sebou dodrží vzdálenost dva metry. Schválili to epidemiologové. Ráno jsem podepsal mimořádné opatření," uvedl Vojtěch. Od pondělí bude také zrušena povinnost používat roušku v prostorách u bazénů.

Nošení roušek, respirátorů či šátků bylo v Česku kvůli epidemii nového koronaviru až na výjimky povinné od 19. března. Od 25. května už nemusí lidé venku nosit roušky při dodržení dvoumetrových odstupů. Povinnost nadále platí při použití veřejné dopravy, v obchodech, úřadech, nemocnicích a dalších vnitřních prostorech.

Výjimku v nošení mají dále například zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě, děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let, plavčíci, řidiči vozidel veřejné dopravy, pokud nejsou v přímém kontaktu s cestujícími, nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo. Roušky při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru nemusí mít také žáci, studenti a účastníci vzdělávání, účastníci přijímacích řízení a členové zkušebních institucí na školách, a také účastníci státních a přijímacích zkoušek na vysokých školách při maximálně 15 osobách v místnosti.

Výjimku ministerstvo dříve přidalo také pro osoby ve vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou při vzdělávání nebo poskytování poradenských služeb při zachování rozestupů minimálně 1,5 metru. Roušku nemusí mít ani pacienti a zdravotničtí pracovníci po dobu nezbytně nutnou při poskytování péče. Týká se to například logopedů.