Print this page

Český lev najnovšie ocení aj animované a krátke filmy Foto: FB Český lev

 Sošku Českého lva při výročních cenách udílených Českou filmovou a televizní akademií (ČFTA) si nově odnesou i tvůrci animovaných a krátkých filmů. Změny se dotknou i kategorií pro televizní projekty.

 

Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů tak mohou být oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli, zvuk, střih, kamera či hudba. Nově se ceny otevírají i pro díla distribuovaná prostřednictvím internetu. ČTK to dnes za organizátory sdělila Silvie Marková. Filmové ceny se budou předávat v březnu 2021.

"Nové kategorie i rozšíření tvůrčích kategorií lépe pokrývá aktuální vývoj v audiovizuálním světě a širokou škálu současné tvorby. Na poli animovaného i krátkého filmu vznikají kvalitní díla, která v minulosti jednotlivým kategoriím nevyhovovala. Pozornost veřejnosti i Českých lvů si však zaslouží. Stejně tak tuto tvorbu podporuje i Státní fond kinematografie," uvedl prezident ČFTA Ivo Mathé. Do kategorií animovaného a krátkého filmu stejně jako u televizní tvorby přihlašují svá díla producenti do 31. října.

Filmová cena Český lev se udílí od roku 1993. Filmy jsou hodnoceny na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie, kterých je v současné době 322.

Při letošním vyhlašování nejlepších snímků se filmem roku 2019 stal černobílý snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Film podle stejnojmenného románu Jerzyho Kosińského měl 11 nominací. Proměnil osm z nich včetně té za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší kameru. Bodoval i divácky úspěšný film Vlastníci, který pojednává o domovní schůzi. Proměnil tři z 12 nominací. Při udělování filmových cen bodoval také úspěšný seriál Most!