Print this page

ČT uvede film Zuzany Piussi o pozadí vraždy Jána Kuciaka (VIDEO) Reprofoto z filmu

Televizní premiéru bude mít v neděli ve 23:20 v České televizi film slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi Ukradený stát. Autorka se v něm vydává mimo jiné po stopách zdrojů zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka, jehož smrt a smrt jeho snoubenky spustila změny ve slovenské společnosti.

 

V tyto dny vrcholí proces s jejich vrahy. ČTK o televizní premiéře filmu informoval jeho producent Vít Janeček.

Dokument je na ČT2 zařazen do okna nočního Dokumentárního klubu, který prezentuje mezinárodní společenské dokumenty. Celovečerní dokument reaguje na systém, v němž Slovensko žije, na ohrožení demokracie a na praktiky, které se připisují nejvyšším vládním kruhům. Vzbudil diskuse na mezinárodních festivalech, v rámci letošních cen Trilobit získal Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos občanské společnosti a před pár dny byl oceněn Cenou samozvanců, která navazuje na stejnojmenný odkaz Andreje Stankoviče.

Piussi ve filmu upozorňuje na utajování materiálů či zveřejňování informací v určitou dobu. Autorka dokumentu se sešla s lidmi, kteří Kuciakovi poskytovali informace. Ve snímku tak promlouvají třeba bývalí agenti slovenských zpravodajských služeb, dále novináři či advokáti.

"Tento film vyvolal pozitivní i negativní reakce. Situace, kterou se v něm zabývám, se stále vyvíjí. Aktuálně pracuji na filmu V mlze o očistě justice, a budu jím navazovat na snímky Ukradnutý stát a dřívější film o zneužívání soudnictví Nemoc třetí moci," řekla filmařka Zuzana Piussi, která se dlouhodobě věnuje velkým justičním případům.

Film Ukradený stát zahajoval slovenský Jeden svět, byl uveden v soutěži festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a aktuálně se chystá jeho uvedení v Polsku, Maďarsku a dalších zemích. Do distribuce na Slovensku a v ČR byl nasazen v listopadu 2019, za nedlouho vyjde na DVD, spolu s filmem Univerzity a svoboda.

Zuzana Piussi (1971) svou tvorbou přináší odvážný pohled na jevy a dění, které ovlivňují život společnosti. Kromě jiných jsou to filmy Nemoc třetí moci (2011), Křehká identita (2012), Selský rozum (2017) o dopadech a metodách podnikání Andreje Babiše na české zemědělství nebo filmy Obléhání města (2019), který na kremnickém případě tematizuje obecné aspekty zápasu komunit s velkými těžebními záměry, a Univerzity a svoboda (2019) o dopadech dopadů problémů vysokých škol na veřejný život a demokratické instituce. Poslední tři vytvořila spolu s Vítem Janečkem.