Print this page

Český Deník N vlani vykázal stratu 30 miliónov korún Foto: Facebook Deník N

Český Deník N, ktorý sa inšpiroval slovenským Denníkom N, vlani vykázal stratu 30 miliónov korún a tento rok za prvý polrok strata predstavovala osem miliónov českých korún.

 

V prípade pokračovania doterajšieho trendu by mohol dosiahnuť vyrovnané hospodárenie v budúcom roku, teda o rok skôr ako plánoval. Uviedol to dnes riaditeľ vydavateľstva Ján Simkanič v tlačovej správe pre predplatiteľov.

Český Deník N vznikol pred približne dvoma rokmi a za prvé štyri mesiace fungovania v roku 2018 vykázal stratu 11 miliónov Kč. "Našu prevádzkovú stratu priebežne znižujeme a v druhom štvrťroku roku 2020 už bola mesačne nižšia ako jeden milión korún," povedal Simkanič.

Začiatok koronakrízy sa Deníku N podľa Simkaniča napriek oslabenému stánkovému predaju podarilo zvládnuť dobre, pretože na rozdiel od väčšiny mediálnych domov nie je primárne závislý z výnosov z reklamy, ktoré tvoria len malé percento príjmov, ale z predplatného. Na konci marca mal okolo 17.500 predplatiteľov. Ročné predplatné webovej podoby Deníka N je 165 Kč mesačne, tlačená verzia vyjde na 166,7 Kč za mesiac.

V redakcii je v súčasnosti vyše 50 ľudí a ich počet ďalej rastie.

Deník N sa inšpiroval slovenským Denníkom N, ktorý založila časť bývalej redakcie denníka SME potom, čo do neho vstúpila finančná skupina Penta. Slovenský vydavateľ vlastní v českom projekte tretinový podiel.