Print this page

Veritelia Mladej fronty zatiaľ nepotvrdia výsledek dražby

 

Na neveřejné schůzi se dnes sešli v Českých Budějovicích zástupce věřitelů vydavatelství Mladá fronta a. s., která je v konkurzu. Zatím nerozhodnou o výsledku elektronické dražby.

 

Podle ní by měl získat vydavatelství agentura PP Partners podnikatele Andreje Čírtka za 50,1 milionu korun. Případného definitivního majitele budou věřitelé zřejmě potvrzovat na své řádné schůzce svolané na 9. září.

Vyvolávací cena v elektronické dražbě byla 36 milionů a minimální příhoz 100.000 korun. Podnik vydávající například týdeník Euro se prodává očištěný o závazky, které vznikly před vyhlášením konkurzu.

Čírtek působí jako mluvčí skupiny Czechoslovak Group Michala Strnada, která dřív o Mladou frontu projevila zájem. Podle dřívějších informací se o vydavatelství zajímaly i Czech News Center, CPI Group nebo mediální podnikatel Jaromír Soukup.

V insolvenčním řízení s vydavatelstvím se s pohledávkami přihlásilo více než 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. Pohledávky by měly být hrazeny z výnosu aukce.

Do vydavatelství patří i týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových knižních titulů pro širokou veřejnost a odborníky ve zdravotnictví. Portfolio vydavatelství doplňují auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy, pro nejmenší děti časopis Puntík, magazín Maminčin Puntík a časopis Tečka pro děti od šesti let.

Majitelem vydavatelství je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů. Podle generálního ředitele vydavatelství Karla Novotného byly úpadek a následný konkurz Mladé fronty důsledkem toho, že se Savov rozhodl ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku provoz vydavatelství již dále nefinancovat.

Hospodaření Mladé fronty se podle údajů v obchodním rejstříku dlouhodobě pohybovalo v červených číslech, mírný zisk společnost naposledy vykázala v letech 2004 až 2007.