Print this page

Český minister zdravotníctva vystúpi večer v televízii s prejavom ku COVID-19 Foto: Facebook Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupí dnes večer v televizích k aktuálnímu vývoji epidemie covidu-19.

Projev budou od 20:05 vysílat Česká televize, Nova a Prima. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Odpoledne bude jednat vláda o nových mimořádných opatřeních, která bude třeba kvůli omezení šíření nákazy přijmout. Výrazně začalo nově nakažených přibývat v září, za měsících jich bylo přes 46.000. Stejný počet lidí je nově pozitivně testovaný za prvních deset říjnových dní.

Večerní projev bude prvním podobným vystoupením ministra zdravotnictví k epidemii. V září, srpnu a březnu k národu z televizních obrazovek promluvil premiér Andrej Babiš (ANO). V posledním před třemi týdny spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek. Přiznal, že se nechal ukolébat v létě poklesem nových případů a vláda opatření i kvůli atmosféře ve společnosti zmírnila.

Od 1. března, kde se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 117.000 lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. V nemocnicích je s nákazou přes 2100 lidí. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem 987 osob.

Aktualizácia: Dnešní večerní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) o stavu epidemie a dalších opatřeních, která vláda od středy přijme, byl odložen. Vláda stále diskutuje o finální podobě opatření, uvedl Prymula na twitteru. Zrušení projevu potvrdila ČTK i Česká televize, která ho měla spolu v televizemi Nova a Prima od 19:54 vysílat.