Print this page

Miloš Zeman vystúpi s televíznym prejavom Foto: FB Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman v pátek ve 20:05 vystoupí s televizním projevem, informoval dnes na twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

 

Naposledy prezident takto promluvil u příležitosti velikonočních svátků, kdy ve dvouminutovém projevu vyzval k solidaritě a sounáležitosti. Ovčáček uvedl, že projev odvysílají televize Prima a CNN Prima News, s dalšími stanicemi se chystají jednání.

"Prezident v pátek pronese projev k národu," uvedl Ovčáček. Zeman každoročně pronáší vánoční poselství 26. prosince, letos kvůli koronaviru vystoupil také v polovině března, kdy v souvislosti s koronavirem řekl, že lidé nemají epidemii zlehčovat, ale ani propadat panice a strachu. V krátkém velikonočním vystoupení o měsíc později vyzval k solidaritě a sounáležitosti.

Projevy v souvislosti s koronavirem v uplynulých dnech měli i další politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) naposledy 21. září, kdy přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti epidemii. V pondělí měl vystoupit ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), ale kvůli průtahům vládního jednání o nových opatřeních byl projev odložen na dnešní večer.

Zeman se po srpnové operaci zlomené ruky věnoval v Lánech rekonvalescenci, v poslední době ale poskytl několik rozhovorů. Kritiku vyvolal zejména poslední rozhovor pro Mladou frontu Dnes. Zeman v něm mimo jiné řekl, že Hrad předloží Babišovi materiál, proč nepovýší do generálské hodnosti šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku.

Vyslovil se také pro to, aby stát podnikům zasaženým koronavirovými opatřeními nabídl dlouhodobé, státem garantované úvěry. "A když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, nu, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná, nebo jsou přesněji řečeno neschopní ti podnikatelé," uvedl Zeman. Některé pobouřil Zemanův výrok, že "umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví".