Print this page

Zeman vo vianočnom prejave kritizoval opozíciu a médiá (VIDEO) Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Za práci při letošní epidemii covidu-19 poděkoval prezident Miloš Zeman v dnešním vánočním poselství ze zámku v Lánech zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům. Ocenil i kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj bojuje, zatímco jiní pouze mluví. Dobrou práci podle hlavy státu naopak neodvedla opozice, selhala také média.

"V každém případě bych ještě jednou chtěl poděkovat našim zdravotníkům, hasičům, policistům i vojákům v boji proti epidemii," uvedl. Poděkoval také vládě. "Byla ostřelována médii i opozicí, ale přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci," konstatoval Zeman. Totéž však podle něj nejde říct o opozici.

Kritizoval v té souvislosti, že ODS odmítla nabídku na vyslání zástupce do Ústředního krizového štábu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala to dříve zdůvodnil tím, že by neměl možnost ve štábu fakticky nic ovlivnit. "Je velmi laciné se vymezovat proti vládě a sbírat tím levné body. Ale skutečná opozice v těchto těžkých dobách měla s vládou spolupracovat, případně navrhnout svůj vlastní program. Mohu tedy s lítostí konstatovat, že opozice selhala," uvedl.

V krizi podle Zemana selhala také média. "Právě proto jsem chtěl dnes vyjádřit svoji podporu naší vládě, která bojuje, zatímco jiní pouze mluví. A proto bych vám chtěl říci: 'Nestřílejte na provazochodce, má svých starostí dost. Arnoštku, spadneš!'," odkázal na Rozmarné léto Vladislava Vančury.

Poděkování si podle Zemana zaslouží rovněž dobrovolníci, o kterých se příliš nemluví. "A přitom, aniž by je kdokoliv nutil, pomáhají republice. V Rakousku mají zákon o dobrovolnictví. Možná by stálo za úvahu, aby obdobný zákon platil i u nás," uvedl.

V závěru zhruba čtvrthodinového projevu poděkoval všem divákům a posluchačům. "Nenechali jste se zmást zběsilou propagandou, která vám říká: nenoste roušky nebo nenechte se očkovat," řekl. Lidi vyzval, aby věřili svému zdravém rozumu a nenechali se vykolejit těmi, kdo se snaží upoutat pozornost na základě věcných neznalostí.