Print this page

ČT odvysiela nový komediálny krimiseriál podľa námetu známeho investigatívneho novinára (VIDEO) Foto: ČT

Nový televízny seriál Jana Hřebejka podľa námetu a scenára známeho investigatívneho novinára Janeka Kroupy a Jána Drbohlava s názvom Božie mlyny kombinuje prvky thrilleru s tradíciou českej kriminálnej komédie.

V šiestich dieloch predstaví partiu pomstiteľov, ktorí sa zameriavajú na potrestanie zločincov, ktorí odchádzajú zo súdov bez trestu. Prvý diel s názvom Povraz uvedie Česká televízia (ČT) 11. apríla. Zástupcovia ČT to dnes oznámili na on-line stretnutí s novinármi.

"Detektívka, ktorá má nadhľad sama nad sebou i nad zlom, ktoré dokáže nielen potrestať, ale dokáže sa mu aj vysmiať," charakterizoval seriál autor námetu a scenárista, investigatívny novinár Kroupa.

Prvý diel seriálu Povraz ukazuje, že na únik pred spravodlivosťou stačí mať dostatok peňazí na podplatenie šéfa polície závislého na výherných automatoch. Úloha, ktorá stojí pred kapitánom a univerzitným profesorom Karlom Faitom (Martin Myšička), presahuje rámec schválených policajných postupov. Fait aj poctivý policajt Martin Dobeš (Robert Nebřenský) vedia, kto je vrah. Lenže Faitov nadriadený marí vyšetrovanie...

Podľa režiséra Hřebejka Božie mlyny prichádzajú do televízie v ideálnej dobe, kedy sú ľudia unavení z existujúcej pandemickej situácie. "Takže diváci ľahšieho žánru si určite prídu na svoje a diváci normálnych detektívok si najskôr tiež radi oddýchnu od ťažkých tém, ktorých je v poslednej dobe naozaj požehnane," dodal Hřebejk.

Ročne sú v ČT vo výrobe priemerne štyri detektívne seriály či minisérie, napríklad Prípady 1. oddelenia, Cirkus Bukowski, Labyrint, Rapl a ďalšie. Tento rok ČT uviedla desaťdielný seriál Zločiny Veľkej Prahy režiséra Jaroslava Brabca.