Print this page

Zeman vystúpi s prejavom k Vrběticiam a konfliktu s Ruskom Ilustr. foto ČRo

Český prezident Miloš Zeman v nedeľu vystúpi s dvanásťminutovým prejavom ku kauze Vrbětice. Oznámila to televízia Prima, ktorá prejav odvysiela v nedeľu o 11:00. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček na twitteri informoval, že pôjde o mimoriadny prejav. Už skôr uviedol, že sa prezident ku kauze, ktorá rozpútala diplomatickú roztržku a nútené odchody ruských diplomatov z Česka i českých z Ruska, vyjadrí v nedeľu. Podľa kritikov Zemana Hrad k diplomatickej roztržke s Ruskom, ktorá začala pred týždňom, dlho mlčí.

 "Prejav vznikol nečakane pred začiatkom natáčania Partie Terézie Tománkovej v Lánoch. Miloš Zeman prejavil záujem o jeho realizáciu tesne pred začiatkom rozhovoru, ktorého presný dátum je dohovorený už od marca," informoval ČTK za televíziu Prima Matěj Štýs. Televízia Prima a CNN Prima NEWS odvysielajú prejav pred začiatkom relácie. Prejav televízie Prima poskytne k odvysielaniu aj ďalším celoplošným televíziám a médiám.

Diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom začala minulú sobotu. Česko v nadväznosti na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z dvoch explózií muničných skladov v Vrběticiach na Zlínsku v roku 2014 dôvodne podozriví agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby. Rusko angažmán odmieta a v odvetnom kroku vyhostilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Vo štvrtok ministerstvo zahraničia rozhodlo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka. ČR počet diplomatov a ďalších pracovníkov na ruskej ambasáde v Prahe zrovná podľa súčasného stavu na českom veľvyslanectve v Moskve. Rusko má čas na stiahnutie 63 pracovníkov do konca mája. Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii oznámilo, že Rusko prechádza v počtoch pracovníkov ambasád "na striktné paritu", počty tak budú rovnaké.

Zeman podľa premiéra Andreja Babiša (ANO) doterajšie kroky vlády v kauze Vrbětice jednoznačne podporil. Premiér tiež spomenul, že by možno bolo lepšie, keby prezident vystúpil o niečo skôr ako v nedeľu, avšak prezident sa podľa neho s prípadom detailne zoznamuje. V utorok v tej súvislosti prijal napríklad policajného prezidenta Jána Švejdara.

Solidaritu v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticích vyjadrili ČR krajiny Severoatlantickej aliancie. Troch ruských diplomatov vyhostilo Slovensko aj ďalšie štáty Pobaltia.