Print this page

Hamáček podáva trestné oznámenie na autorov reportáže o údajnom pláne ako ututlať škandál s Rusmi, chce aj miliónové odškodné Reprofoto Seznam Spravy

Český vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestné oznámenie na autorov článku Seznam Správy o jeho ceste do Moskvy Janeka Kroupu a Kristinu Cirokovú. Novinárom to povedal dnes v Snemovni. V civilnom konaní navyše bude od vydavateľa žiadať desať miliónov korún, ktoré v prípade úspechu venuje nadácii policajtov a hasičov.

Podľa webu Seznam Správy hovoril Hamáček na internej schôdzke o úmysle "vymeniť medzinárodný škandál" okolo Vrbětic za dodávky vakcíny Sputnik V. Hamáček to odmieta. Server Seznam Správy je podľa šéfredaktora Jiřího Kubíka pripravený n súde preukázať pravdivosť svojich zistení.

Autori reportáže sa podľa vicepremiéra mohli dopustiť trestných činov ohovárania či šírenia poplašnej správy. Ospravedlnenie žiada Hamáček tiež od lídrov opozičných strán ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petr Fiala, Mariana Jurečka a Markéty Pekařovej Adamovej. "Veľmi nevyberavo sa vyjadrovali o mojej osobe a ja od všetkých, ktorí ma označovali za vlastizradcu, a ja neviem, čo všetko ďalšie, budem požadovať, aby sa mi ospravedlnili," povedal.

Hamáček považuje kauzu za nezmyselnú a bez dôkazov. Zdôraznil, že verziu servera verejne nepotvrdil žiadny z účastníkov schôdzky, na ktorú web odkazuje. "Naopak tí, ktorí mohli, v rámci možností jasne popreli špekuláciu, že by sme niečo také plánovali," uviedol minister. seznam Správy mali dosť času správu skorigovať či stiahnuť, myslí si. "Ja som vláčený bahnom, označovaný za vlastizradcu a dostávam výhražné e-maily. Urobím všetko preto, aby som očistil svoju česť a meno sociálnej demokracie," doplnil.

Server Seznam Správy na svojich informáciách trvá. "Seznam Správy sú pripravené pravdivosť svojich zistení preukázať v prípadnom súdnom konaní. Reakcia Jana Hamáčka prichádza vo chvíli, keď ešte na uzavretom rokovaní Snemovne nevystúpili kľúčoví aktéri stretnutia na ministerstve vnútra z 15. apríla. Ich verejné vyjadrenia naše informácie nevyvrátili," uviedol na twitteri Kubík.

Kroupa v médiách uviedol, že informácie má web od viacerých účastníkov schôdzky. "My sme samozrejme pripravení dokázať, že informácie, ktoré sme napísali, sú podložené a pravdivé. My len jednoducho dôsledne chránime naše zdroje," povedal dnes Českej televízii. Zdrojov informácií má redakcia viac, nielen jeden. "Nie som schopný v túto chvíľu urobiť čohokoľvek, čo by viedlo k odhaleniu mojich zdrojov. Ja tých ľudí chcem ochrániť," dodal Kroupa.

Podľa Hamáčka by však orgány činné v trestnom konaní mali na základe jeho trestného oznámenia preveriť, či sa autori nedopustili trestných činov ohovárania, šírenia poplašnej správy a poškodenie cudzích práv. "Podám aj civilnú žalobu na vydavateľa, ktorý je zodpovedný za prácu svojich ľudí," vyhlásil Hamáček. Je presvedčený, že na súde so svojou desaťmiliónovou požiadavkou uspeje.

Hamáček poďakoval za podporu premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). Predseda vlády dnes Českej televízii povedal, že informácie o Hamáčkových plánoch považuje za nezmysel. Hamáčkovi premiér verí. "Predseda vlády povedal, že mám jeho plnú dôveru. Premiérovi ďakujem a dôvery si vážim," povedal Hamáček.