Print this page

Český týždenník Reflex sa musí ospravedlniť predsedovi SPD Tomiovi Okamurovi za to, že ho v roku 2012 nazval Pitomiom. Označenie nesmie naďalej používať, rozhodol dnes právoplatne pražský vrchný súd. Výraz Pitomio je podľa odvolacieho senátu vulgárnou skomoleninou politikovho mena, ktorá môže zasiahnuť do jeho osobných práv. Súd ale zamietol politikovu požiadavku na odškodnenie vo výške 300.000 korún.

"Nejde o prejav prípustnej kritiky," vyhlásil predseda senátu Jiří Čurda. Súd podľa neho preto vyhovel v tejto časti Okamurovmu odvolaniu v spore s vydavateľstvom Czech News Center. Odvolací senát zároveň nesúhlasil s verdiktom prvostupňového súdu v tom, že nie je nutné nariadiť časopisu, aby už nikdy nemohol použiť výraz Pitomio. Pražský mestský súd skôr uviedol, že zákaz nie je potrebný napríklad preto, že Reflex tak predsedu hnutia SPD neoznačil už niekoľko rokov.

Okamurov právny zástupca Daniel Holý ale argumentoval tým, že takýto verdikt bol v rozpore so skorším rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS). Na neho sa obrátil politík najmä preto, že justícia v pôvodnom verdikte v všeobecnej rovine pripustila možnosť použiť skomoleninu Okamurovho mena v oprávnenej kritiky. Súdy totiž zakázali Reflexu, aby Okamura označoval ako Pitomia, "pokiaľ toto označenie bude prejavom oprávnenej kritiky". Súdy preto museli o prípade rozhodnúť znovu.

Právoplatnosť už skôr nadobudla časť rozsudku, podľa ktorej sa Reflex musí predsedovi SPD ospravedlniť za to, že o ňom vo článkoch z roku 2013 napísal, že bol poradcom bývalého premiéra Jiřího Paroubka a že "mu skrachovala cestovka pre plyšové hračky". Proti tomu sa žiadna zo strán neodvolala.

Sporné články vychádzali v Reflexe na konci roku 2012 a v roku 2013. V októbri toho istého roku sa podnikateľ Okamura stal poslancom za Úsvit priama demokracia. Momentálne je podpredsedom Snemovne a predsedom hnutia Sloboda a priama demokracia.