Print this page

V Česku opäť točia zahraničné štáby, prišli Bloom či Sandler, natáča aj Netflix (VIDEO) Ilustr. foto: Netflix

V Česku sa znovu natáčajú veľké zahraničné filmové a televízne projekty a s nimi prichádzajú aj niektorí známi herci. Do krajiny lákajú štáby tamojšie filmové stimuly. Vďaka nim sa bude v Prahe v júli natáčať aj časť najdrahšieho projektu Netflixu, filmu The Gray Man. Uviedol to na svojom facebooku Štátny fond kinematografie, ktorý zabezpečuje filmové stimuly. V thrilleri z prostredia CIA hrajú hlavné úlohy Ryan Gosling a Chris Evans.

"Produkcia spolupracovala na prípravách s magistrátom, radnicou Prahy 1, pražským dopravným podnikom, políciou aj hasičmi a sumou asi päť miliónov korún podporí rozvoj Prahy 1 prostredníctvom poplatkov aj príspevkov naviac," uviedol fond k produkcii filmu The Gray Man. Informácie o zaistenom náhradnom parkovaní nájdu obyvatelia na webe Prahy 1 a čoskoro aj na pripravovaných stránkach www.filmpraha1.cz, kde budú k dispozícii aj mapy s časmi uzávierky.

V minulých dňoch sa v Prahe objavil herec Adam Sandler, ktorý hrá v celovečernom filme Netflix podľa knihy Kozmonaut z Čiech (Spaceman of Bohemia). Napísal ju spisovateľ Jaroslav Kalfař, ktorý sa narodil v Prahe a žije v USA. Film podľa knihy, ktorá vyšla po česky v roku 2017, režíruje režisér Johan Renck, ktorý stojí okrem iného za seriálovým hitom Černobyľ.

Hlavnou postavou príbehu je kozmonaut poslaný z malej krajiny v strede Európy na jednočlennú misiu k planéte Venuši, kde má pozbierať záhadný pradávny prach. Spojenie so Zemou sa čoskoro preruší a jeho jediným spoločníkom zostáva imaginárny pavúk. To však netuší, že sa niekde za ním pohybujú Rusi, ktorí podnikajú vlastné tajnú misiu k Venuši.

Adama Sandlera si diváci spájajú prevažne s rolami hlavných hrdinov rodinných komédií, ako je napríklad 50x a stále po prvý raz alebo Keď si Chuck bral Larryho, z ktorých niektoré si sám aj produkoval.

Do Prahy sa vrátil aj Orlando Bloom, aby tu natáčal druhú sériu seriálu Carnival Row z produkcie Amazonu. Neoviktoriánský fantasy seriál, spoločný počin amerických spoločností Amazon Studios a Legendary Television, už priniesol do Česka cez tri miliardy korún.

Objem filmového natáčania sa podľa Štátneho fondu kinematografie tento rok vráti na úroveň roku 2019, teda na úroveň pred Koronavirovou pandémiou. Rok 2019 bol pritom pre český filmový priemysel zatiaľ rekordný, vďaka systému filmových stimulov pritieklo do Českej republiky deväť miliárd korún zahraničných investícií. Pre opätovný príliv zahraničných štábov by ale podľa fondu bolo potrebné rovnako ako v roku 2019 zvýšiť rozpočet systému stimulov z 800 miliónov korún aspoň o ďalších 500 miliónov. Objem minuloročných investícií zatiaľ fond kvôli situácii s pandémiou nepozná.

Tendencia nárastu najmä seriálovej tvorby pre streamovacie platformy súvisí s rozvojom internetu ako distribučného kanálu zábavy, ktorý vedie od výrobcu priamo k divákovi. Koronavirová kríza tento vzrast akcelerovala, ľudia boli v čase lockdownu odkázaní s výnimkou posluchových aktivít a čítania na sledovanie televízie a predplatené on-line vysielanie.