Print this page

Novinár Motejlek neuspel so žalobou proti miliónovej pokute od Českej národnej banky Foto: Facebook Mirek Motejlek

Český ekonomický novinár Miroslav Motejlek neuspel so žalobou proti rozhodnutiu Českej národnej banky (ČNB), ktorá mu v roku 2016 uložila miliónovú pokutu za porušenie zákazu manipulácie s trhom. Dnes o tom právoplatne rozhodol pražský mestský súd. ČNB dospela k záveru, že Motejlek manipuloval s kurzom verejne obchodovaných akcií telekomunikačnej firmy O2. Novinár to odmieta, banka podľa neho zasiahla do jeho práva na slobodu prejavu.

Súd sa stotožnil s tým, že Motejlek bol sám o sebe schopný trh ovplyvniť. Presah jeho názorov je totiž podľa sudcu Kamila Tojnera vyšší ako u bežného novinára, a to kvôli jeho povesti, špecializácii a znalosti zákulisných informácií.

Podľa rozhodnutia ČNB sa Motejlek úmyselne dopustil priestupku podľa zákona o podnikaní na kapitálovom trhu, a to zavádzajúcimi komentármi na facebookovom profile motejlek.com. V auguste 2015 tam totiž publikoval dva príspevky, ktoré predpovedali výrazný rast kurzu akcií O2. Ako dôvod svojho názoru označil svoj rozhovor so šéfom dozornej rady O2. Samotné interview, ktoré však podľa ČNB neobsahovalo žiadne zásadné informácie spôsobilé výrazne ovplyvniť rast kurzu daných akcií, sprístupnil verejnosti až neskôr.

"Žalobca (Motejlek) nebol sankcionovaný za svoj názor. Jeho príspevky boli delikty, pretože boli oznámené informácie, z ktorých išlo dôvodne vyvodiť, že sú opreté o relevantný informačný zdroj: rozhovor s členom predstavenstva O2. Pôvodne zdrojovaná informácia - tento rozhovor - nebol verejne dostupný. Informáciu nebolo možné overiť. Týmto došlo k manipulácii trhu," vysvetlil zamietnutie správnej žaloby sudca.

Právny zástupca ČNB na súde upozorňoval na to, že Motejlek nadobudol v roku 2015 pred zverejnením príspevkov 70.000 akcií O2 za sedem miliónov korún, takže bol potom majetkovo motivovaný na vývoji kurzu. V deň zverejnenia upútavky na rozhovor vyskočil podľa ČNB kurz akcií O2 o takmer 12 percent, o deň neskôr akcie posilnili o ďalších sedem percent.

"Odvolával sa na niečo, čo nie je pravda," vyhlásil právnik ČNB v záverečnej reči. "Budilo to dojem, že má (Motejlek) prehľad o dianí v spoločnosti. Následne sa ukázalo, že ho nemá," pokračoval. Zároveň sa dôrazne ohradil proti tvrdeniu, že sa ČNB snaží umlčať novinárov.

Bývalý spolumajiteľ ekonomického portálu Motejlek.com argumentoval okrem iného tým, že ČNB vôbec nepreukázala, že by bol skutočným autorom predmetných príspevkov. K profilu totiž mali prístup aj iní ľudia. "Podobné názory publikovali aj iní. Nie je mi jasné, prečo si ČNB zasadla rovno na môjho klienta," povedal súdu novinárov právnik.

Kritizoval tiež výšku uloženej sankcie. "Za oveľa horšie porušenie povinností ČNB udeľuje ďaleko nižšie pokuty, aj keď to sú profesionálni obchodníci s cennými papiermi alebo banky. Je úplne nepochopiteľné, že si vybrala práve môjho klienta ako novinára, aby ho exemplárne potrestala," poznamenal. Žiadal, aby súd rozhodnutie ČNB zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.

K rozhodnutiu súdu sa vyjadril na facebooku aj Motejlek:

Podľa súdu ale pokuta nebola vzhľadom na Motejlkove majetkové pomery likvidačná.

Pokuta pre Motejlka bola druhým najvyšším trestom, ktorý kedy ČNB uložila fyzickej osobe za obchodovanie s cennými papiermi na základe neverejnej informácie alebo manipulácie s trhom (tzv. Insider trading). Väčšiu pokutu dala len niekdajšiemu podpredsedovi predstavenstva ČEZ Alanovi Svobodovi.