Print this page

V Českom rozhlase to vrie: veľká časť zamestnancov sa postavila proti vymenovaniu novej šéfky spravodajstva

Vyše 300 zamestnancov Českého rozhlasu (ČRo) dnes v otvorenom liste vyzvalo riaditeľa Reného Zavorala, aby zrušil vymenovanie Jitky Obzinovej za riaditeľku spravodajstva. Zamestnanci ČRo sa obávajú ohrozenia nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová predtým pôsobila ako riaditeľka spravodajstva TV Prima, kde sa údajne podieľala na manipulácii správ. K listu sa pridávajú ďalší zamestnanci Českého rozhlasu.

Obzinová ČTK prostredníctvom SMS oznámila, že pokiaľ nie je zamestnancom Českého rozhlasu, nechce sa k veci vyjadrovať.

V ČRo pracuje okolo 1435 ľudí, v spravodajstve je asi 315 pracovníkov.

Zavoral oznámil vymenovanie Obzinovej na miesto Jana Pokorného od januára na stredajšom zasadnutí Rady ČRo s tým, že spravodajstvo potrebuje krízového manažéra, ktorý sa bude stretávať s nutnosťou významne redukovať rozpočet aj počty pracovných miest, a to všetko pri zachovaní vysokých štandardov kvalitného verejnoprávneho spravodajstva.

Po oznámení o zmene na poste šéfa spravodajstva sa začali ozývať kritické hlasy od zamestnancov aj politikov a verejne známych osôb.

"Sme presvedčení, že Jitka Obzinová nezávislosť spravodajstva priamo ohrozuje a v minulosti to svojimi krokmi dostatočne dokázala. Jitka Obzinová sa priamo podieľala na manipulácii spravodajstva. Názorne to dokladá zdokumentovaná a médiami popísaná udalosť zo septembra 2015. Na porade vedenia FTV Prima vtedy Jitka Obzinová ako vedúca spravodajstva priamo ovplyvňovala vyznenie reportáží o utečencoch tak, aby vzbudzovali protiimigračné vášne. Manipuláciu faktov v reportážach konštatovala aj Rada pre vysielanie," uviedli signatári listu.

Zmienili tiež jej pôsobenie pri prezidentských voľbách v roku 2013, kedy spravodajská redakcia na jej popud podľa svedectva vtedajšieho člena redakcie Tomáša Drahoňovského údajne na prianie vlastníkov Primy stránila Milošovi Zemanovi.

Podľa podpísaných zamestnancov by mal Zavoral svoje rozhodnutie prehodnotiť a vymenovanie Obzinovej zrušiť. "Máte právo odvolávať a vymenovať si svojich najbližších spolupracovníkov. Ale nemáte právo ohrozovať nezávislosť spravodajstva verejnoprávneho média Českého rozhlasu," uviedli.

Otvorený list podpísali napríklad šéfeditor spravodajstva Jan Dražan, editor Rádiožurnálu Pavel Šuba, vedúca investigatívneho oddelenia Radiožurnálu Markéta Chaloupská, vedúci zahraničnej redakcie spravodajstva Filip Nerad alebo moderátor Radiožurnálu Jiří Chum.

Zamestnanci ČRo kvôli vymenovaniu Obzinovej tiež hromadne na twitteri začali meniť profilové fotky na čierne pozadie s hashtagom nebudemezticha a pridávajú nasledujúci tweet: "Nesúhlasíme s tým, aby usvedčená manipulátorka Jitka Obzinová bola šéfkou spravodajstva Českého rozhlasu #nebudemezticha."

Pochybnosti o Zaoralovom kroku vyjadrila na twitteri napríklad aj predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) alebo jej podpredseda Ján Bartošek (KDU-ČSL), ktorý vymenovanie označil za neprijateľné.

"Generálny riaditeľ otvorený list obdržal a názor zamestnancov Českého rozhlasu rešpektuje. Obsah listu zhodnotí a vyjadrí sa k nemu začiatkom budúceho týždňa," povedal ČTK hovorca ČRo Jiří Hošna. Na webe českých Hospodárskych novín Zavoral uviedol, že si Obzinovú vybral na základe jej manažérskych skúseností a na základe toho, že pozná dobre prostredie verejnoprávnych aj komerčných médií.

Jitka Obzinová v minulosti pôsobila aj vo vedení televízie JOJ ako riaditeľka výroby. "Som presvedčený, že pani Obzinová nakoniec nájde spoločnú reč so svojimi kolegami vo vedení spravodajstva aj so zamestnancami. Myslím si, že reakcie na jej vymenovanie sú prehnané, aj keď ich rešpektujem," povedal HN. Podľa neho je za Obzinovou veľa pracovných úspechov a nemožno človeka posudzovať podľa jednej chyby, ktorú v živote urobil.

Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu a Nadačný fond nezávislej žurnalistiky vyzvali Zavorala k rezignácii. "Ak generálny riaditeľ ČRo po šiestich rokoch dospel k záveru, že ním riadená organizácia vyžaduje krízové ​​riadenie, a ak na to vybral novinárku, proti ktorej protestujú renomovaní zamestnanci, je na mieste, aby rezignoval sám na svoju funkciu. K tomu ho vyzývame," uviedli zástupcovia organizácií v dnešnom vyhlásení.