Print this page

Otvorený list proti vymenovaniu Obzinovej už podpísalo vyše 500 zamestnancov ČRo, tá nakoniec šéfovať nebude

Počet zamestnancov Českého rozhlasu (ČRo), ktorí sa podpísali pod otvorený list generálnemu riaditeľovi Renému Zavoralovi s výzvou na zrušenie vymenovania Jitky Obzinovej za šéfku spravodajstva presiahol päťstovku. To je viac ako tretina všetkých pracovníkov verejnoprávnej inštitúcie. Obávajú sa, že Obzinová ohrozí objektivitu a nezávislosť spravodajstva.

Obzinová predtým pôsobila ako riaditeľka spravodajstva TV Prima, kde sa údajne podieľala na manipulácii správ. Zavoral oznámil vymenovanie Obzinovej na miesto Jana Pokorného od januára na stredajšom zasadnutí Rady ČRo s tým, že spravodajstvo potrebuje krízového manažéra, ktorý bude zápasiť s nutnosťou významne redukovať rozpočet i počet pracovných miest. Reakciu zamestnancov rešpektuje, ale považuje ju za prehnanú. Odpovedať im chce na začiatku budúceho týždňa.

Obzinová sa podľa autorov listu na Prime priamo podieľala na manipulácii spravodajstva. Ovplyvňovala podľa nich napríklad vyznenie reportáží o utečencoch tak, aby vzbudzovali protiimigračné vášne, alebo pred prezidentskými voľbami v roku 2013 nabádala redaktorov k väčšej ústretovosti k Milošovi Zemanovi. Obzinová vo štvrtok uviedla, že nechce na kritiku reagovať, pokiaľ nie je zamestnancom ČRo.

Podľa podpísaných zamestnancov by mal Zavoral svoje rozhodnutie prehodnotiť a vymenovanie Obzinovej zrušiť. "Máte právo odvolávať a vymenovať si svojich najbližších spolupracovníkov. Ale nemáte právo ohrozovať nezávislosť spravodajstva verejnoprávneho média Českého rozhlasu," uviedli.

Zamestnanci ČRo kvôli vymenovaniu Obzinovej tiež hromadne na twitteri začali meniť profilové fotky na čierne pozadie s hashtagom nebudemezticha a pridávajú nasledujúci tweet: "Nesúhlasíme s tým, aby usvedčená manipulátorka Jitka Obzinová bola šéfkou spravodajstva Českého rozhlasu #nebudemezticha."

Aktualizácia 18:35: Jitka Obzinová po kritike na post riaditeľky spravodajstva Českého rozhlasu nenastúpi. Do výberu stáleho šéfa by spravodajstvo od januára 2022 mohol riadiť šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Uviedol to vo vyhlásení generálny riaditeľ Čro René Zavoral.