Print this page

ČT odvysiela unikátny dokument, kde Havel pochoduje v uniforme Hradnej stráže Reprofoto

Sprievodcom celovečerného dokumentu Proč Havel? je Miloš Forman.

 

 

"Film sa vo vysielaní objaví prvýkrát po dvadsiatich dvoch rokoch, a navyše v novom režisérskom zostrihu," povedala hovorkyňa ČT Alžbeta Plívová.

Havlov celovečerný medailón začína režisér Vojtěch Jasný scénou z februára 1990, keď sa v New Yorku konalo na počesť Havla zhromaždenie za účasti mnohých svetových osobností. "Za sprievodcu, ktorý Havla predstavuje mnohými spôsobmi, od priamych rozhovorov, počas administratívnej práce, oficiálnych vystúpení či prostredníctvom jeho prvej manželky Olgy, zvolil Jasný svojho kolegu z režisérskej branže Miloša Formana," poznamenala Plívová.

V dokumente sa objaví aj unikátna a doteraz nepublikované scéna, v ktorej Havel v uniforme Hradnej stráže prechádza po lánskom zámku. Scénu sa podľa Plívová podarilo do filmu zaradiť vďaka zrejme jedinej dochovanej kópii pôvodného materiálu, ktorá bola vyrobená pre vtedajšieho kanadského koproducenta.
Celovečerný dokument Česká televízia zaradí do vysielania v pondelok od 21:45 na programe ČT 2.

K výročiu narodenín Jasného ČT ponúkne aj film Všichni dobří rodáci, za ktorý si režisér odniesol z Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 1968 cenu za réžiu. ČT snímku, ktorý v čase komunizmu skončil na niekoľko rokov v trezore, odvysiela v nedeľu 6. decembra o 21:40 na ČT 2.