Print this page

Hackeri sa nabúrali do e-mailu českého premiéra, obsah zverejnili Foto: Vláda ČR

Hackeri sa podľa všetkého nabúrali do e-mailu českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Na ministerského predsedu hackeri zacielili už v decembri, keď sa zmocnili jeho twitterového účtu.

 

 

Zverejnená korešpondencia, na ktorú upozornili lidovky.cz, sa týka migrácie, koaličných rokovaní, prezidentskej kampane, výberu riaditeľa Českého rozhlasu, situácie okolo českej ropy v nemeckých skladoch, ale napríklad tiež Sobotkovej osobné hypotéky. V ďalších e-mailoch sa riešia interné záležitosti sociálnej demokracie, kauza Davida Ratha alebo dialóg so sudetskými Nemcami.

V korešpondencii sa objavujú mená politikov, napríklad ministerka práce a sociálnych vecí Michaely Marksovej alebo šéfa poslancov ČSSD Romana Sklenáka, ale aj blízkeho priateľa Sobotku advokáta Radka Pokorného alebo šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Pavla Švagra. "Ahoj Slávku, milý Slávku," oslovujú premiéra viacerí, ktorí mu podľa lidovky.cz píšu.

Hovorca vlády Martin Ayrer ČTK povedal, že sa vecou zaoberá polícia. Pravosť e-mailov zatiaľ potvrdiť nechcel. Podľa informácií ČTK Úrad vlády rieši, ako zlepšiť zabezpečenia Sobotkovej elektronickej komunikácie.

Podľa serveru lidovky.cz sú minimálne dva zverejnené e-maily autentické. Medzi korešpondentmi figuruje člen ČSSD David Sedláček, ktorý potvrdil, že si s premiérom dopisoval. "Áno, s pánom premiérom som si písal. Obsah e-mailu, ktorý mi popisujete, je rovnaký ako ten, čo som písal ja," povedal Sedláček. Autentický je aj e-mail, ktorý písal právnik Radek Pokorný šéfredaktorovi Lidových novín a ktorý potom poslal premiérovi Sobotkovi.