Print this page

ČT v súvislosti s úmrtím Umberta Eca ponúkne jeho najznámejšie dielo Foto: wikipedia.com

Eco sa v decembri rozišiel s vydavateľstvom Bompiani, keď ho kúpil Berlusconiho vydavateľský dom Mondadori. Eco odmietal predstavu, že by jeho dielo mohol vydávať Berlusconi.

 

 

K ucteniu pamiatky svetoznámeho talianskeho spisovateľa Umberta Eca, ktorý zomrel včera vo veku 84 rokov, odvysiela Česká televízia mimoriadne o 22:00 na ČT2 fil Meno ruže.
Eco, ktorý sa preslávil nielen ako spisovateľ, ale aj ako filozof a jazykovedec, zomrel vo svojom domove v piatok okolo 22:30, oznámila rodina. Spisovateľ dlhú dobu bojoval s rakovinou, uviedla agentúra AFP.

Eco sa preslávil hneď svojím prvým románom Meno ruže, podľa ktorého bol neskôr natočený slávny film so Seanom Connerym v hlavnej úlohe.

Okrem románu Meno ruže z roku 1980 sa medzinárodnými bestsellermi stali aj ďalšie Ecovho romány Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerajšieho dňa, Baudolino, Tajomný plameň kráľovnej Loan a Pražský cintorín. Ako posledný vyšiel vlani jeho román Nulté číslo.

Meno ruže vyšlo, keď ma Eco 48 rokov. Do tej doby bol známy len v univerzitných kruhoch hlavne ako autor odborných štúdií o sémiotike.

Po vydaní Mená ruže sa stal medzinárodnou celebritou a zaskočený bol nielen on, ale aj literárne kritici, napísal britský denník Independent. Vo svete sa predalo 14 miliónov výtlačkov tohto diela, Eco získal niekoľko medzinárodných literárnych ocenení. Úspech pripisoval podobnosti osudov ľudí v 14. storočí, kedy sa román odohráva, a na konci dvadsiateho storočia. "Myslím si, že čitatelia vidia tie korene, uvedomujú si, že všetko, čo existovalo vtedy - od bánk a inflačnej špirály po páleie knižníc - existuje aj dnes," povedal v jednom rozhovore.

Vlani v rozhovore pre britský The Guardian vyhlásil: "Neviem, čo čitateľ očakáva. Myslím si, že (kráľovná romantiky) Barbara Cartlandová píše to, čo čitateľ očakáva. Ja sa domnievam, že by autor mal písať to, čo čitateľ nečaká. Nejde o to sa pýtať, čo potrebujú, ale zmeniť ich. Vytvoriť takého čitateľa, ktorého pre svoj príbeh chcete."