Print this page

Kancelária prezidenta sa má ospravedlniť za výroky Zemana Foto: prezident.cz

Kancelária prezidenta Českej republiky sa musí ospravedlniť vnučke známeho novinára za výroky prezidenta Miloša Zemana o jej starom otcovi, novinárovi Ferdinandovi Peroutkovi.

 

 

Žalobe Terézie Kaslovej dnes vyhovel Obvodný súd pre Prahu 1, rozsudok nie je právoplatný.

Zeman vyhlásil, že Peroutka bol autorom článku "Hitler je gentleman", čo podľa odborníkov nie je pravda a prezidentskej kancelárii sa tvrdenie nepodarilo doložiť.

Spor o ochranu Peroutkovej osobnosti nadväzuje na Zemanov prejav na konferencii k 70. výročiu oslobodenia Osvienčimu, kde prezident hovoril o zlyhaní intelektuálov v období nástupu nacizmu. Peroutka prisúdil novinárovi tiež výrok "ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi".

„Ak prezident vyslovil znevažujúci hodnotiaci úsudok o fascinácii intelektuálov ohavným učením, potom je tiež subjektívne hodnotenie vo vzťahu k pánovi Ferdinandovi Peroutkovi nevecné a neprípustne zasahujúce jeho osobnostné práva. Česká republika sa za všetky dehonestujúce výroky ospravedlňuje," píše sa v súdne nariadenom texte ospravedlnenia, ktorý má prezidentská kancelária zaslať Kaslovej a vyvesiť na web Hradu do siedmich dní od právoplatnosti rozsudku.

Sudkyňa konštatovala, že prezidentská kancelária nepredložila žiaden dôkaz o pravdivosti predmetných Zemanových výrokov. Vysvetlila tiež, že v spore nejde o nastolenie jediného správneho hodnotenia Peroutkovho diela a postojov. "Každý má právo na kritiku a na vynášanie hodnotových súdov, musí ale existovať ich pravdivostný základ," podotkla.

Právnik Hradu požiadal, aby súd konanie zastavil, prípadne aby žalobu zamietol. Argumentoval tým, že prezidentská kancelária nemôže byť zodpovedná za výroky prezidenta, ani ich nemôže hodnotiť. Poukázal na to, že Zeman si pripravuje všetky svoje vystúpenia sám a že vopred neexistujú v písomnej forme.

Zeman trvá na tom, že text čítal. Predtým sľúbil, že sa ospravedlní, ak sa tento článok nenájde. Zatiaľ tak neurobil, aj keď po texte dodnes márne pátra jeho hovorca Jiří Ovčáček. Súdneho pojednávania sa ani prezident, ani hovorca nezúčastnili.

Sledujte nás na facebookovej stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: