Print this page

Zeman aj napriek rozhodnutiu súdu trvá na existencii Peroutkovho článku Reprofoto ČT

Prezident Miloš Zeman i přes rozhodnutí soudu dál trvá na tom, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman.

Uvedl to dnes v Partii televize Prima. Soud ve středu nepravomocně nařídil Kanceláři prezidenta republiky omluvu za Zemanovo tvrzení. Podle soudkyně se jeho pravdivost nepodařilo prokázat.
foto

Městská část Praha 10 se na facebookovém profilu chlubí falešným článkem Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman nalezeným 29. června při novinářské prohlídce vily spisovatele Karla Čapka na Vinohradech. Pravost výtisku odmítli přítomní historici i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. ČTK Beran Hynek

"Ještě nejsem tak senilní, abych si nepamatoval, protože ten titulek mě šokoval. A nejsem tak senilní, abych si ten článek vymyslel," prohlásil prezident. Prezidentská kancelář se chce proti rozsudku odvolat a případ dovést i k Ústavnímu soudu.

Zeman připomenul, že se několikrát veřejně omluvil za to, že se článek dosud nepodařilo najít. "Pokud se ho nepodařilo najít a soudkyně z toho vyvozuje, že ten článek neexistuje, je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že bůh neexistuje, protože ho nikdo nenašel," uvedl prezident.

Poznamenal, že o článku mluvil v roce 2002 také někdejší ministr kultury Pavel Dostál, ale nebyl za to Peroutkovou vnučkou Terezií Kaslovou žalován. Zopakoval, že v období druhé republiky Peroutka napsal jiné podobné články, v nichž se prý přiklonil k nacismu. Právě to podle Zemanova mluvčího bude předmětem odvolání - že se soudkyně odmítla zabývat důkazy, které se týkají historického kontextu a historických výroků Peroutky.

Základní důvod, proč se článek jeho mluvčímu dosud nepovedlo nalézt, je podle Zemana v tom, že časopis Přítomnost vycházel ve dvou vydáních a ve druhém vydání byly některé Peroutkovy články cenzurovány.