Print this page

Českí filmári "zničili" Westminster Abbey v Londýne Foto: UPP

V kinech se právě objevil americko-britský thriller Pád Londýna, na jehož vizuálních efektech se podílelo pražské studio Universal Production Partners (UPP).

 

 

Snímek natáčel od října 2014 do února 2015 íránsko-švédský režisér Babak Najafi v Londýně a v Bulharsku. Jde o akční podívanou o teroristických útocích, takže právě vizuální efekty hrají významnou roli. Podílelo se na nich několik postprodukčních studií, řekl dnes ČTK Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm.

UPP pro tento film vytvořilo dvě velké akční scény. Celkem šlo o padesát záběrů, na kterých pracovalo kolem 50 grafiků zhruba půl roku. Hlavní scéna, která vznikla v pražském studiu, je výbuch Westminsterského paláce a následné zřícení jedné z jeho věží. Při pádu zdiva je zasažen projíždějící londýnský autobus.

"Protože přímo na věži paláce nebylo natáčení možné, byla část věže pro hereckou akci vybudována ve studiu. Kvůli co nejrealističtější scéně jsme celou věž nejprve vymodelovali podle materiálů a fotografií dodaných z natáčení z Londýna. Pro simulaci rozpadu a pádu bylo potřeba ji v počítači rozdělit na jednotlivé kusy - přesně tak, jak se potom budou rozpadat. To znamená zhruba 10.000 dílů a dílků jednotlivých stavebních částí," řekl o této práci supervizor vizuálních efektů UPP Viktor Muller.

Simulace pak probíhala pomocí různých softwarů. Fakt, že se jedná o náročné výpočty, dokumentuje, že pro některé scény trvají i celou noc a více. Aby dopad částí věže na typický londýnský autobus působil věrohodně, dotáčeli ve studiu podklady, ve kterých jsou betonové kvádry různých tvarů a velikostí vrhány, z výšky. "Na ty se pak implementují textury stavebních částí rozpadající se věže, které padají na autobus opět vymodelovaný v počítači," vysvětlil Muller.

Druhou scénou, která dostala svoji finální podobu v pražském studiu UPP, byla přestřelka v metru. Kvůli ní se modelovaly a komponovaly některé části prostředí, dále 3D dýmovnice a segmenty dalších zbraní. Dodělávala se 3D simulace kouře, kvůli atmosféře se dotvářely záblesky po výstřelech a další úpravy.

Film Pád Londýna navazuje na snímek Pád Bílého domu z roku 2013, který celosvětově vydělal přes 160 milionů dolarů a stal se jedním z akčních hitů. V hlavní roli se v něm opět objevil Gerard Butler, další role ztvárnili například Morgan Freeman, Aaron Eckhart a Angela Bassettová.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: