Print this page

Rusko chystá odvetu za nepredĺženie akreditácie jeho novinárom Ilustr. reprofoto

Moskva analogicky odpovie na rozhodnutie českých úradov nepredĺžiť akreditáciu v Česku dvom ruským novinárom.

 


Dnes to podľa agentúry Ria Novosti povedala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová s tým, že tento krok nie je ruskú voľbou. České ministerstvo zahraničia nepredĺžilo akreditáciu spravodajcovi ruskej štátnej agentúry RIA Novosti Alexandrovi Kuranovovi a spravodajcovi denníka Večerňaja Moskva Vladimirovi Sněgirjovovi.

 Zacharovová zopakovala stanovisko, ktoré k nepredĺženiu akreditácií ruských novinárov v ČR už skôr zaujalo ruské ministerstvo zahraničia. Vo vyhlásení vydanom 13. apríla oznámilo, že z českej strany ide o kroky, ktoré poškodzujú vzájomné vzťahy a ktoré nezostanú bez zodpovedajúcej reakcie.

Viac: Rusko je pobúrené. ČR nepredĺžila ich novinárom akreditáciu

Hovorca českého veľvyslanectva v Moskve Vladimír Kadlec ČTK povedal, že ambasáda nemá žiadne informácie nad rámec toho, čo dnes Zacharovová podľa RIA Novosti povedala. Nie je teda zatiaľ jasné, proti komu ani kedy ruská strana odvetné kroky mieni podniknúť.

Odporúčame aj: Ruskí novinári sa ohradili proti tvrdeniu, že sú špióni

Ako stáli spravodajcovia v Rusku teraz podľa Kadleca pracujú Miroslav Karas z Českej televízie, Martin Dorazín z Českého rozhlasu a spolupracovník serveru Aktuálně.cz Jiří Just. Podľa zdrojov ČTK majú Dorazín a Karas čerstvé ruskej akreditácie.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: