Print this page

Petr Holubec končí vo funkcii šéfredaktora ČTK

Šéfredaktor České tiskové kanceláře (ČTK) Petr Holubec (67) po více než 25 letech končí na vlastní žádost ve funkci. V ní ho nahradí generální ředitel ČTK Jiří Majstr (59), který bude od 1. května vykonávat obě funkce, podobně jako je tomu v jiných evropských agenturách.

Holubec začínal v ČTK jako redaktor v roce 1976, šéfredaktorem byl zvolen svými kolegy v roce 1990.

 

"Celý svůj profesní život jsem spojil s četkou. Nelituji toho, byl velmi bohatý. Moje spojení s agenturou už asi nelze nikdy zcela zrušit," uvedl. Do budoucna ČTK popřál, aby si udržela ekonomickou nezávislost a redakční svobodu, aby si její klienti uvědomovali, že jim agentura pomáhá, protože jim šetří energii a peníze. Přeje si, aby si udržela kvalitní redaktory a reportéry, jaké má nyní, a aby si zachovala svou kolegiální podnikovou kulturu.

Za jeho vedení se pronikavě zvýšil výkon redaktorů a reportérů. Zatímco v roce 1990 připadalo na jednoho člena redakce 200 zpráv ročně, loni to bylo přes 1200. Navíc během této doby ČTK zavedla další zpravodajské formy, jako jsou audia, videa, infografika.

S agenturou bude nadále spolupracovat. Bude především řídit projekt nových dokumentačních databází, zefektivnění tvorby internetových Českých novin a vývoj a testování velmi rychlého vydávání fotoreportáží zejména pro internetové odběratele.

Majstr na podnikovém shromáždění loni konstatoval, že Holubec výrazně ovlivnil dnešní podobu ČTK. Řídil mnoho změn, mezi nimi přechod na sálové uspořádání redakčního týmu a propojení všech zpravodajských redakcí, které výrazně zjednodušilo a zrychlilo řízení. Dvakrát to byl přechod redakce na nový redakční systém. V dobách ekonomické krize dokázal redakci provést nutnými změnami tak, aby její výkon nebyl ohrožen.

ČTK poskytuje zpravodajství většině českých médií, podnikům, státním institucím, zastupitelským úřadům i dalším odběratelům. Činnost ČTK byla dříve dotována státem, od roku 1996 žádné dotace nepobírá. Hlavním zdrojem financování jejího provozu jsou výnosy z prodeje zpravodajství.

Agentura má zhruba 400 přímých klientů, dalším 200 poskytuje zpravodajství prostřednictvím jiných agentur a tisíce se ke zprávám ČTK dostanou v různých mezinárodních databázích. Asi 70 procent příjmů má ČTK od médií, zbytek od státních institucí a soukromých firem.

V roce 1918 byla založena jako státní agentura, od roku 1993 je veřejnoprávní institucí. Orgánem, kterým se uplatňuje právo veřejnosti na její kontrolu, je sedmičlenná Rada ČTK, kterou volí Poslanecká sněmovna.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: