Print this page

Novinársku cenu si v ČR odnesli Honzejk, Veselovský či Sodomková Foto: Archív M.V.

 Celkem porota v soutěži pořádané Open Society Fund Praha ocenila 13 novinářů a novinářek. Vybírala ze 360 příspěvků.

 

 

Novinářskou cenu 2015 získali mimo jiné komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, Martin Veselovský z DVTV nebo Magdalena Sodomková z Lidových novin.

Letošními cenami nejsilněji rezonovalo téma uprchlictví. Historicky první Cenu solution journalism si odnesl Tomáš Lindner z týdeníku Respekt za dlouhodobé mapování tématu a hlavně za příklady řešení, které lidé v Německu v souvislosti s uprchlickou krizí využívají. V kategorii Nejlepší psaný komentář zvítězil Petr Honzejk z Hospodářských novin, který se snažil téma nahlédnout z jiných úhlů, například z pohledu vietnamského ekonomického migranta žijícího v Praze.

V audiovizuálním rozhovoru uspěl Martin Veselovský z DVTV s rozhovorem s Martinem Konvičkou. Stejný příspěvek zvítězil i v online hlasování o Česko-slovenskou cenu veřejnosti. V Nejlepším psaném rozhovoru pak Magdalena Sodomková pro Lidové noviny zpovídala autora dokumentárního filmu o situaci potomků somálských uprchlíku v Dánsku.

Další oceněné příspěvky se zaměřovaly na Rusko. V kategorii Nejlepší psaný analyticko-investigativní příspěvek zvítězil šéfredaktor webu Hlídacípes.org Robert Břešťan, který se věnoval hlavně ruským ekonomickým zájmům v ČR. Za nejlepší audiovizuální reportáž převzal cenu redaktor pořadu Reportéři ČT Lukáš Landa, který se věnoval aktivitám polovojenské skupiny, která vnímá Rusko jako svého spojence proti silám NATO. Jan Boček a Marcel Šulek získali Cenu za inovativní online žurnalistiku za interaktivní příspěvek o znepokojivé demografické situaci v Rusku.

Nejlepším audiovizuálním analyticko-investigativním příspěvkem se stala série reportáží Dalibora Bártka, ve které propojil korupční kauzu s případy praní špinavých peněz prostřednictvím reklamního průmyslu. Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získali studenti Adam Nedvěd a Tomáš Ducháček za projekt věnovaný kontrole veřejných zakázek před ÚOHS.

Nejlepší psanou reportáž roku 2015 napsala redaktorka časopisu Newsweek Kateřina Šantúrová, která se věnovala současnosti i historickým souvislostem výroby a distribuce pervitinu. Jana Ustohalová se stala vítězkou Ceny za regionální žurnalistiku s rozhovorem o odsunu brněnských Němců po druhé světové válce. Cenu za Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikaturu převzal Vhrsti za své kresby do časopisu Rodina a škola.

Novinářská cena byla vyhlášena již pošesté. O vítězi každé kategorie rozhoduje čtyřčlenná odborná porota.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: