Print this page

 Český ÚS vyhlási nález k odposluchom investigatívneho novinára Foto: ČT

 

 

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí důležitý nález, který se může dotknout problematiky odposlechů a ochrany novinářského zdroje. Stěžovatelem je investigativní novinář Janek Kroupa. V minulosti dospěl k závěru, že jej odposlouchávala policie, protože chtěla zjistit jeho zdroj informací v korupční kauze kolem nákupu obrněných transportérů Pandur.

Ve stížnosti Kroupa poukázal na porušení práva na ochranu zdroje. Zároveň se domnívá, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nesplnil svou povinnost informovat jej o provedeném odposlechu.

Loni se Kroupa obrátil na Nejvyšší soud (NS) a požádal jej o přezkoumání zákonnosti odposlechů. Soud ale jeho podnět odmítl z procesních důvodů. O sledování svého mobilního telefonu měl totiž Kroupa jen neoficiální informace. Trestní řád přitom předpokládá, že policie, žalobce nebo soud po pravomocném skončení trestního řízení informuje sledovaného člověka o provedených odposleších. Teprve poté začíná běžet lhůta pro podání návrhu k NS.

Kroupa zvolený výklad trestního řádu označil v ústavní stížnosti za formalistický. Vede prý k absurdním situacím. Lidé, kteří informaci o odposlechu nedostanou oficiálně, ale přesto jí prokazatelně disponují, nemají reálnou možnost domoci se soudního přezkumu zákonnosti odposlechů.