Zeman poskytol rozhovor ruskému novinárovi, ktorému úrady nepredĺžili akreditáciu

Zeman poskytol rozhovor ruskému novinárovi, ktorému úrady nepredĺžili akreditáciu Foto: prezident.cz

Prezident Miloš Zeman dal rozhovor ruskému novináři Vladimiru Sněgirjovovi, kterému české úřady neprodloužily akreditaci. Prezident rozhovor poskytl poté, co si vyžádal o případu informace.

 

 

Na tiskové konferenci to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podobu informací Ovčáček nespecifikoval.

Neprodloužení akreditace v českém tisku vyvolalo spekulace, že ruský žurnalista pro tajné služby představuje bezpečnostní riziko, neboť se stýká s podezřelými lidmi.

"Pan Sněgirjov žádal o rozhovor dva roky a v souvislosti s tím, že mu byla odebrána akreditace, se obrátil na pana prezidenta dopisem. Pan prezident si vyžádal informace, které si může získat, a tady nebudu vícero komentovat, a na základě těchto informací se rozhodl vyhovět tomuto rozhovoru," řekl Ovčáček.

Viac: Rusko je pobúrené. ČR nepredĺžila ich novinárom akreditáci

Rozhovor zveřejnil ruský vládní list Rossijska gazeta v pondělí. Zeman v něm například uvedl, že považuje za správný recept na řešení migrační krize uzavření vnějších hranic Evropské unie. Tento úkol by podle něj měl být svěřen společnému ozbrojenému sboru. Kritizoval také protiruské sankce a zapochyboval o potřebnosti amerického protiraketového štítu v Evropě poté, co dohoda s Teheránem o íránském jaderném programu vedla ke zrušení protiíránských sankcí.

Ovčáček poznamenal, že Sněgirjov sice nemá akreditaci ministerstva zahraničních věcí, ale nebyl vyhoštěn. "Je mu tedy umožněna novinářská práce," řekl. Sněgirjov podle něj vedl rozhovor korektně. "Musím ocenit, že pan Sněgirjov neprovedl žádnou cenzuru vyjádření pana prezidenta, což se stalo v minulosti v případě prvního kanálu ruské televize," dodal.

Poskytnutí rozhovoru neakreditovanému ruskému novináři nechtěl v Bruselu blíže komentovat ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "O věcech tohoto typu rád diskutuju s panem prezidentem přímo a nic mu nevzkazuji přes média. I v této věci se raději budu bavit s ním přímo," řekl novinářům.

Sledujte dianie v českých médiách: