Print this page

Babiš chce žalovať Der Spiegel Foto: Facebook A.Babiš

Český minister financií a vlastník skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) bude žalovať nemecký časopis Der Spiegel za článok, podľa ktorého mala jeho firma vplyv na pravidlá rozdeľovania európskych dotácií.

 

 

Der Spigel v pondelok uviedol, že indície o vplyve Babišovej firmy na pravidlá rozdeľovania európskych dotácií má k dispozícii európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý preveruje kauzu Čapí hnízdo. Vyšetrovanie prípadu je podľa týždenníka zložité aj kvôli tomu, že český minister financií disponuje v Bruseli rozsiahlou sieťou dôverníkov.

"Je to výmysel a budem ich žalovať," povedal dnes Babiš v Českej televízii. "Oni len opisujú tie nezmysly, ktoré niektorí novinári účelovo napíšu," dodal.

Už dopoludnia Babiš označil tvrdenia o vplyve svojej firmy na rozdeľovanie peňazí za pokračovanie kampane europoslankyne Ingeborg Grässleovej, ktorá podľa neho nemá rada Českú republiku. "Nemá hlavne rada mňa a robí si na mne politickú kariéru," dodal Babiš.

Práve predsedníčka výboru europarlamentu pre kontrolu rozpočtu Grässleová povedala Spieglu, že Európska komisia príliš dlho ignorovala problém s kontrolou dotácií.

Dôkazom údajného ovplyvňovania rozdeľovanie európskych dotácií zo strany Agrofertu je podľa Spieglu schôdzka z 25. mája 2015, ktorá sa vraj uskutočnila v priestoroch vyhradených Babišovmu hnutiu ANO v českom parlamente. Jej témou bol údajne nový Operačný program Podnikanie a inovácie pre konkurencieschopnosť s rozpočtom 4,4 miliardy eur. Peniaze z neho mali pôvodne získať malé a stredné podniky, podľa Spieglu sa ale práve na tejto schôdzke podarilo zástupcom Agrofertu dosiahnuť zmenu pravidiel. Kľúčovým dôkazom, ktorý vedie OLAF k tomuto presvedčeniu, je vraj anonymný e-mail, ktorý hovorí o schôdzke podpredsedu predstavenstva Agrofertu Petra Cingra s námestníkom ministra priemyslu Tomášom Novotným.

Agrofert dnes v tlačovom vyhlásení uviedol, že išlo o oficiálnu schôdzu pracovníka ministerstva priemyslu zo zástupcami priemyselných podnikov, zväzov a zástupcov štátnej správy, ktorej sa zúčastnilo asi 20 ľudí. Cingr sa jej podľa Agrofertu zúčastnil ako prezident Zväzu chemického priemyslu na základe rozhodnutia predstavenstva zväzu.

 

Sledujte dianie v českých médiách: