Print this page

Česká televízia predstavila jeden z dielov seriálu Já, Mattoni Foto: ČT

Česká televize dnes na karlovarském festivalu představila jeden z dílů seriálu Já, Mattoni držitele Českého lva za režii Marka Najbrta. Na obrazovce se objeví pravděpodobně od září.

 

 

Životopisná sága o osudech ambiciózního Heinricha Mattoniho se vrací k tradici velkých historických seriálů. "Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář. Myslel jsem si, že přečtu jednu dvě epizody a celou věc odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil," uvedl ke scénáři Petra Zikmunda režisér Najbrt. Devatenácté století ho lákalo dávno, už dřív uvažoval o námětech z těch časů.

"Zaujalo mě, že přestože Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, vyznačoval se výjimečným osobním kouzlem a moderním smyslem pro marketing," dodal.

Třináctidílný seriál vznikal na základě literární předlohy Dravec Mattoni autorů Bohuslava Machka a Marie Dolejší. Už v 90. letech podle ní scénář připravil Petr Zikmund. Samotné natáčení začalo v říjnu 2014. Seriál zasahuje dlouhý časový úsek od druhé poloviny 19. století až do roku 1910. Obsáhne tak legendární období "šťastného světa", kdy byly hrůzy válek ještě daleko a kdy Heinrich Mattoni bojoval o úspěch jak v profesním, tak v soukromém životě. Příběh se odehrává i na karlovarských kolonádách, v lázních Kyselka, ale i Praze, vídeňském Schönbrunnu nebo ulicích tehdejšího New Yorku.

Na obrazovce se objeví například Alois a David Švehlíkovi, Tatiana Vilhelmová, Anna Geislerová, Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Norbert Lichý, Vladimír Javorský a mnozí další.

Marek Najbrt (1969, Praha) je absolventem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU. V letech 1991 až 1998 realizoval jako scenárista a režisér řadu amatérských i profesionálních audiovizuálních projektů. Mezi nejvýraznější patří multimediální představení Balkóny (1994) a Sedm splněných snů (1996-1997), inscenované v divadle Archa. Na kontě má celovečerní hrané filmy Mistři (2004), Protektor (2009) a Polski film (2012), uvedený tehdy v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Pracuje i na populárním politickém sitcomu Kancelář Blaník nebo seriálu Svět pod hlavou.