Print this page

Británia vydá stíhaného majiteľa vydavateľstva Mladá fronta Foto. Omédiách.com

Británia vydá do Česka podnikateľa Františka Savova stíhaného v súvislosti s krátením daní.

 

 

Informáciu ČTK dnes potvrdila hovorkyňa Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Štěpánka Zenklová. Podľa nej je rozhodnutie pravdepodobne právoplatné, ohľadne ďalšieho postupu vydávacieho štátu odkázala na britskú stranu.
Savov je okrem iného majiteľ vydavateľstva Mladá fronta, do ktorého portfólia patril denník E15, týždenník Euro, časopis Ľudia a Zem, niektoré detská periodiká či odborné časopisy a firemné periodiká. Skupina pôsobí aj na internete a na knižnom trhu. Časť titulov Mladej fronty vrátane denníka E15 nedávno od Savova kúpila spoločnosť CN Invest z mediálnej skupiny ovládanej Danielom Křetínským a Patrikom Tkáčom.

Savov v súčasnosti žije a podniká v Londýne, odmieta však, že by sa vo Veľkej Británii skrýval pred českou justíciou. "Nikdy som sa pred nikým neskrýval ani neskrývam. Ako občan Európskej únie v EÚ slobodne podnikám a slobodne sa pohybujem," povedal pred časom. Tiež uviedol, že v Českej republike nemá zaručené právo na spravodlivý proces.

O tom, že Savov má byť vydaný do ČR, rozhodol neprávoplatne začiatkom minulého júla súd v Londýne. Savov, ktorý svoje obvinenia odmieta, sa proti verdiktu odvolal. Prípad tak riešil súd vyššej inštancie.

V prípade Octavian je obvinených celkovo 11 ľudí, a to z krátenia dane a z prania špinavých peňazí. Podľa kriminalistov sa podieľali na neoprávnenom vylákaní nadmerných odpočtov DPH vo výške zhruba 770 miliónov českých korún. Časť úkonov trestného konania vykonávali policajti v roku 2013 v objekte, kde sídlila aj časť Savovovho vydavateľstva Mladá fronta.

Savov tvrdí, že sa ho polícia snaží zlikvidovať s cieľom zmariť jeho obchodné aktivity. Do prvej polovice minulého roka bol stíhaný na úteku.

 

Sledujte dianie v českých médiách: